Gündem

YENİ STRATEJİ VE EYLEM

GMKA Tarafından “İmalat Sanayi Stratejisi ve Eylem Planı” Hazırlandı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından, TR22 Güney Marmara Bölgesi için firmalara ve ilgili kurum kuruluşlara yol göstermesi amacıyla; sektörün gelecek beklentileri, mevcut durumu, yapılması gerekenler tespit edilmeye çalışılarak başta bölgedeki firmalar ve diğer tüm ilgili kurum kuruluşlar için “İmalat Sanayi Stratejisi ve Eylem Planı” hazırlandı.

Yabancı Firmaların Artması Gençlerin Sanayi Sektörüne İlgisini Arttıracaktır

GMKA dan edinilien bilgiye göre, ‘Bölge sanayileşme açısından, komşu bölgelere kıyasla geride kalmıştır. Günümüzde TR22 Bölgesinde çalışanların sadece yüzde 22,5’i sanayi sektöründe çalışmaktadır. Türkiye’nin sanayi kuruluşlarının dağılımı açısından bakıldığında bölgede henüz bir hareketlenme olmadığı görülmektedir. İstanbul ve İzmir gibi fiyatların hızlı yükseldiği kentlerden taşınmakta olan büyük şirketler, genelde otoyollara sahip olan erişilebilirlik imkanı yüksek çevre illere yönelmektedir. İnşaatı devam eden yeni otoyol projelerinin TR22 Bölgesi için benzer bir eğilimi başlatacağı söylenebilir.’

AİLE ŞİRKETİ ÇOĞUNLUKTA

Bölgede faaliyet gösteren firmaların birçoğunun aile şirket olduğu görülmektedir. Söz konusu firmaların kurumsallaşma eğilimleri, bölgenin imalat potansiyelini doğrudan etkileyecektir. Yabancı ortaklıklar kuran şirketlerin iş güvenliği konusundaki bilinçlenmeyi artırdıkları görülmüştür. Bu firmalar, çalışanlar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Yabancı firmalarının sayısının artması, önümüzdeki dönemde sanayi sektörünün gençler için daha cazip hale gelmesinde önemli bir rol oynayabilecektir. Bölgeye nitelikli personelin çekilmesini kolaylaştırmak için kentsel yaşam kalitesinin artırılması gerekmektedir. Bu durum özellikle belediyelerin rolünü sanayi stratejisi açısından kritik hale getirmektedir.

İSTİHDAM KOLAYLAŞACAK

Bandırma-İstanbul arasında hızlı feribot seferleri olmasının, beyaz yakalı personelin özellikle Bandırma Alt Bölgesi’nde istihdamını kolaylaştırdığı tespit edilmiştir. İstanbul-Bandırma arasındaki bu işlevsel ilişkinin, İzmir-İstanbul Otoyolu ve Çanakkale Geçişi/Marmara Otoyol Ringi’nin devreye girmesiyle TR22 Bölgesi’nin geneline yayılabilme ihtimali bulunmaktadır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu