Köşe Yazıları

Yeni Yıl Yeni Umutlar

Yeni Yıl Yeni Umutlar

Her yeni yıl başarının, güzelliğin, mutluluğun ümit edildiği, daha müreffeh bir hayata ulaşma yolunda yeni umut ve beklentilerin oluştuğu bir zaman dilimidir. Umutlarımızı ve heyecanımızı canlı tutarak hep birlikte yeni bir yıla giriyoruz.

Her yeni yıla girerken geride bıraktığımız yılın genel bir muhasebesinin yapılması gerekir. İşin aslı gerçek anlamda bir yılbaşı muhasebesi yapmaktan kaçınırız. Çünkü insanın en çok zorlandığı şeylerden biridir kendini yargılamak. İnsan yaptığı her işin, söylediği her sözün kendince haklı bir gerekçesini üretir. Kendi hatasını görmeyi pek kabul etmez. O kendince hep doğru, hep haklıdır. Ya diğerleri. Onları yargılamak konusunda zorlanmaz. Kolayca sıralayıverir cümlelerini.

Bu bağlamda Cengiz Numanoğlu’nun “Ne bir savcı kalırdı ne bir yargıç ne yasa; şu insanoğlu önce kendini yargılasa” sözünde olduğu gibi kendimizi yargılamayı başarabilirsek, başkalarını yargılamaya belki ihtiyaç duymayız. Hayatımızı yaşadıklarımızdan, deneyimlerimizden ders alarak yeniden şekillendirmeye çalışmalıyız. Çevremizle kurduğumuz iletişimimize de yansıyacaktır bu durum. Kendimizi yargılarsak, başkalarını yargılamaktan vazgeçeceğiz.

2020 Yılına nice umutlarla girmiştik. Umutlarımızın yerini adı korona virüs olan ve gözle görünmeyen bir illet alıverdi. Bizleri eski normallerimizi unutup yeni normaller geliştirmeye zorlayan bu illet dünya ve ahirete bakış açımızı derinden etkiledi. Küllenen bazı değerlerimizi hatırlattı. Örneğin;

Ben gördüklerime inanırım, görmediğim şeyler beni ilgilendirmez diyemeyeceğimizi, tevekkülü üzerimize düşen bütün vazifeleri yerine getirdikten sonra Allah’a güvenmek olarak anlayıp, her şeyi semadan bekleme yanılgısından kurtulmamız gerektiğini, kendi ellerimizle bozduğumuz dünya-ahiret dengesini acilen düzeltmemiz gerektiğini, temizliğin sadece imanın değil, sağlığın da vazgeçilmezlerinden biri olduğunu, bilim ve teknolojinin önemini, modern tıbbın vazgeçilmezliğini, araştırma-geliştirme çalışmalarına daha fazla önen vermemiz gerektiğini, zamanın önemini, duaya ne kadar muhtaç olduğumuzu ve duanın ne büyük bir güç olduğunu, yüce Allah’ın kâinata koyduğu nizam ile kavga edilmemesi, ona uyum sağlanması gereğini hatırlatmakla kalmayıp beyinlerimize yerleştirdi.

İyilik kadar hastalık da mutluluk kadar üzüntü de hayatın bir parçası. Her şey zıtları ile değer kazanıyor aslında. Örneğin hasta olmadan hiçbirimiz sağlığın kıymetini anlayamıyoruz. Dişimiz ağrımasa ağzımıza aldığımız bir lokmayı ağrısız, acısız çiğnemenin ne büyük bir lütuf olduğunu idrak edemiyoruz.

Yılın bu son günlerinde tüm okurlarıma bu yılı nasıl geçirdiklerini, neleri yanlış neleri doğru yaptıklarını sorgulamalarını tavsiye ediyorum. Bu yılda edindiğimiz tecrübeler bizlere, her saniyenin bizi sonsuz mutluluğa yaklaştırdığını, bağışladığımız oranda bağışlanacağımızı, incitmediğimiz sürece incitilmeyeceğimizi, eğilip bükülmeden dik durmamız, sağlığımıza da hastalığımıza da şükretmemiz gerektiğini, attığımız her adımı, sarf ettiğimiz her sözü ölçüp biçmemiz zaruretini öğretti  ise ne mutlu bizlere.

Yeni yıla dua ederek girmekte önemlidir. Herkes arzularının gerçekleşmesi, korktuklarından emin olması için yüce Allah’a dua etmelidir. Duayı yalnız söz ile değil, iş ve eylem olarak ta yapmalıyız. Bazı dua kitaplarında örnek olarak zikredilen şu duayı biz de örnek alabiliriz.

“ Allah’ım! Sen Ebedi ve Kadim’sin. Başlangıcı ve sonu olmayan Hayy ve Kayyum’sun. Hayat sahibi ve her şeyi kıvamında tutansın. Kerim ve Hannân’sın. Sonsuz ikramların ve şefkatin sahibisin. Bu gün yeni seneye giriyoruz. Bu yeni senede, lanetlenmiş şeytan ve yardımcılarından beni korumanı senden istiyorum. Ve yine senden devamlı kötülüğe teşvik eden nefsimden beni korumanı istiyorum. Ve yine senden beni sana yaklaştıracak işlerle meşgul olmam konusunda bana yardımcı olmanı istiyorum. Ey celal ve ikram sahibi Allah’ım! salgın hastalığa, ekonomik sıkıntılara karşı verdiğimiz mücadelede bizlere sabır ve sebat ihsan eyle, ölmüşlerimize rahmet, bizlere sağlık ve huzur ve bol rahmetinle  geçireceğimiz yeni bir yıl ihsan eyle.”

Bu duygu ve düşüncelerle  2021 yılının, barışın, sevgi, saygı ve hoşgörünün tüm dünyada hâkim olduğu, dostluk, kardeşlik, dayanışma, birlik ve beraberlik duygularının ivme kazandığı, ümitlerin ve hayallerin gerçeğe dönüştüğü bir yıl olması dileğiyle, başta Balıkesir halkı olmak üzere bütün vatandaşlarımızın yeni yılını kutlar; ilimize, ülkemize, İslam âlemine ve bütün insanlığa sağlık, mutluluk ve hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ederim.

Not: Hayy ve Kayyum:  Hayat kaynağı ve koruyup gözeten de O’dur.

Hannân                 :  Çok merhametli, çok acıyan.

 

Fahri SAĞLIK

Karesi Müftüsü

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu