GündemKöşe Yazıları

Yerel Gazeteler İçin Bu Kanun Şart

Yerel Gazeteler İçin Bu Kanun Şart

 

Herkese Merhaba

Bugünlerde yeni yasama dönemine yaklaşırken Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin geçen haziran ayında TBMM Genel Kurulu’na gelmesi beklenirken ekim ayına bırakıldığını hatırlayalım.

Bu kanunla ilgili pekçok dezenformasyonu beraberinde getiren ve neyin ne olduğunu tam bilmeyen, açıkçası; bir gazeteye sahip, ancak gazetenin varlığını farklı nedenlerle tutanlar, konuya pek hakim değil diye düşünüyorum.  Böyle düşünmemin nedeniyse, bazı arkadaşlarla bu konuda ters düşmemiz ve konuya hakim olup olmadıklarının sohbetlerimizde öne çıkıyor olması.

Bu yasa yerel gazetelerin varlığı ve istihdamın varlığı açısından oldukça önemli. Bu yasa Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç’ın da yerel gazete sahipleri ile yaptığı toplantılarda dile getirerek “bu yasa ya çıkmalı ya çıkmalı” sözüyle daha da ciddi anlam niteliğini nüksettiren bir cümle. Kimler için? Tabi ki konunun hassasiyetini ve önemini kavrayanlar için.

Bu yasa ile aynı zamanda internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. Yeni Basın Yasası’nın çıkması için beklentimiz büyük açıkçası. Ancak kimi çevrelerin bu yasaya farklı bakış açıları getirerek yok olma gibi düşüncelerine pek de sıcak bakmıyorum.

Meseleyi doğru analiz edip, işimizi ciddi, nitelikli ve içeriği özenli yaparsak bırakın yereli yerelden tüm ulusala akan liderlik elimize geçiyor. Daha ne olsun!

Bu arada dikkat çekmek istediğim bir diğer husus; Şu anki resmi ilan adet ve gelirleri ile gazetelerin ayakta kalmasının imkânsız olduğu. İlan adetlerini ve gelirlerini artırmanın tek yolu, en gerçekçi çözümü ise bu yasa teklifinde.

İnternet haber sitelerinde çalışanlar özlük haklarına kavuşacak.  Bu hakların sosyal güvence altına alınmasından rahatsızlık duyanlara sorum şu? Çalışmak, emek verip alın teri dökerek kazanmak ve o parayı emeğinizin hakkıyla yiyebilmek sizin için ne kadar önemli? Bu soruya fevri davranan ve hatta oturduğu yerden zıplayıp o iş öyle olmuyor diyerek, kolay kazancın yolunu dezenformasyonla harmanlayıp, yokuştaki yolu düzleyenler yok değil. Kısacası bu yazımı okurken de dişleri sızlayacak olanlar var. Ancak doğru tek…

Bu yasa ile gazetelerin hakları korunduğu müddetçe ilerlemeye dur dememek ve ileri teknolojiyle bütünleşen çağımızı yakalamak için bu yasa şart diyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu