GündemKöşe Yazıları

Yerelde Siyaset Ve Hakikat

Yerelde Siyaset Ve Hakikat

 

Yerel yönetimlerin, mali kaynak, istihdam ve denetim yetersizliğinden ayrıca hukukun ve merkezi yönetimin işleyişinden kaynaklanan birçok sorunu var.

Bu nedenle de seçim zamanı yapılan siyasetle seçim sonrası uygulanan hakikat genelde örtüşmüyor. Verilen vaatlerin yerine getirilmemesi ya da kayırmacı hizmet, haliyle bölge halkının mutsuz olmasına ve şikâyetlerinin artmasına yol açıyor. Hatta yerel yönetime karşı oluşan güvensizlik, bölge potansiyelinin harekete geçirilmesi ile hedeflenecek bütüncül kalkınmanın yaratacağı ekonomik ve sosyal gelişim konusunda sivil girişimlerin de isteksizleşmesine neden olabiliyor.

Bu arada yerelde kalkınmanın, kültürel ve çevre sürdürülebilirliğinin, bölge halkı ile yerel yönetimin iyi niyetli işbirliği ile başarıya ulaştığının örnekleri de yok değil.

Balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek anlayışı ile geliştirilebilecek stratejilerin sosyal kalkınma üzerinde yaratacağı etki yadsınamaz. Bu nedenle öncelikle yerelde farklı dine, inanca ve ideolojiye sahip olan insanların birlikte huzur ve hoşgörü içerisinde yaşamalarını teşvik maksatlı üretilecek projelerin fayda sağlayacağına inanıyorum.

Yerel potansiyelin tespit edilerek aktif hale getirilmesi, kaliteli insan, kaliteli yaşam ve kaliteli bir çevre bilincinin oluşturulması, kişiler arası ilişkiler, aile-çocuk iletişimi gibi sorunumuz olan birçok konuda eğitimlerin düzenlenmesi gibi bütüne fayda sağlayacak adımların atılması, yerelde öncelikli yapıcı çözümler olabilir.

Zira yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan ve bütçeye dayanan hizmetlerin yerine getirilememe nedenleri ile ilgili bahane üreten olmak yerine çözüm bulmak için çabalayan şeffaf bir sistem anlayışının birleştiriciliği, kalkınmanın da itici gücü olacaktır.

 

Demet TOK

Köşe Yazarı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu