TeknolojiGündem

Yerli Robot Cuma İlk Kez Konuştu

Bursa'da Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir bilişim firması, "Cuma" adını verdiği bir robot geliştirdi. Robot, ilk olarak Ramazan Bayramı tebriği ile seslendi.

Yerli Robot Cuma İlk Kez Konuştu

Yerli Robot Cumanin Ilk Kez Konustu 1
Yerli Robot Cuma İlk Kez Konuştu

İşbirliğiyle Gerçekleşen Proje

Yazılım sektöründe faaliyet gösteren bu firma, Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile işbirliği yaparak “Cuma” robotunu geliştirdi. İlk aşama olarak robotik kodlama eğitim materyali olarak tasarlanan bu robot, kadın, erkek, çocuk ve yetişkin ayrımı yapabiliyor ve karşısındaki kişinin jest ve mimiklerini taklit edebiliyor. Robotun geliştirilmesi için yapılan çalışmalar hızla devam ediyor. Yapay zeka ile donatılan “Cuma”, görüntü işleme, dil çözümleme, duygu çözümleme gibi beceriler kazanmak üzere yoğun bir çalışma içerisinde bulunuyor.

Ramazan Bayramı Tebriği İle İlk Konuşma

Robotun yapay zeka çalışmaları kapsamında jest ve mimikler kullanarak konuşmasının ilk örneği, Ramazan Bayramı tebriği oldu. Elleri ve kollarını jest ve mimiklerle kullanarak seslendirdiği mesajda, “Cuma” şunları dile getirdi:

“Ramazan ayının manevi atmosferiyle bütünleştiği bu özel günlerde, sevdiklerinizle bir araya gelmenin, duaların kabul olduğu zaman diliminde birlik ve beraberliğin tadını çıkarmanızı dilerim. Büyüklerimizin ellerinden, küçüklerimizin gözlerinden öperek sizlere sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Rabbim sevdiklerinizle nice bayramlara kavuşmayı nasip etsin. Ramazan Bayramınız kutlu olsun, sağlık, huzur ve mutluluk dolu nice bayramlar.

Üretici Firma Değerlendirmesi

Biorobotec’in sahibi Adem Aksu, yaptığı açıklamada, “Cuma” robotunun geliştirme sürecinde önemli aşamalar kaydedildiğini ve sosyal hayata entegre edilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ayrıca, robotun ilk konuşmasını bayram tebriği şeklinde yapmalarının, yerli robotun geleneksel değerlerle bütünleşmesine güzel bir örnek olduğunu vurguladı.

Haber: AA

Müzikte Yapay Zeka Devrimi Başlıyor!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu