Yerli Teknoloji Depreme Çözüm Buluyor
T-Rupt Genel Müdürü Erdem Karabostan, Afet Risklerini Azaltacak Yerli Çözümleri Tanıttı
Türkiye’nin afetlere karşı hazırlık kapasitesi, yerli teknoloji ve akademik birikimle güçleniyor. T-Rupt Genel Müdürü Erdem Karabostan, Türk Reasürans sermayedarlığında akademik ve teknolojik yetkinlikleri üzerinden sigorta ve reasürans odaklı rekabetçi çözümler ürettiklerini belirterek, yerli katastrofik modelleme platformu (CATMOD) ile olası depremlere sigorta sektörü açısından hazırlık yapıldığını ifade etti.
Depremlerin Sigorta Sektöründeki Etkisi: Modelleme ile Riskler Azaltılıyor
Depremlerin sigorta sektörü üzerindeki etkilerine dikkat çeken Karabostan, “6 Şubat depremlerinde 11 ilimizdeki yapı stokunun önemli bir bölümü hasar gördü ve sigorta şirketleri çok büyük tazminat yüküyle karşı karşıya kaldı. Benzeri durumları yönetebilmek için dünyada güvence, reasürans sistemi sayesinde sağlanıyor. Dünya sigortacılığı birbirleri arasında risk transferi gerçekleştiriyor. Ama bu risk transferi ne kadar ve ne maliyetle yapılması gerektiği oldukça kritik bir soru. Bu sorunun cevabı ise modelleme ile elde ediliyor.” şeklinde konuştu.
T-Rupt Teknoloji’nin Çalışma Alanı: Interdisipliner Bir Yaklaşım
T-Rupt Teknoloji olarak ana işlerinin deprem modellemesi olduğunu vurgulayan Karabostan, şirketlerin portföy yönetim stratejileri, fiyatlama ve risk transfer politikaları konusunda karar destekleri sunmaya odaklandıklarını belirtti. Karabostan, şirketlerinin interdisipliner bir çalışma yürüttüğünü de ifade ederek, yerbilimcilerden deprem mühendislerine, istatistikçilerden jeomatik mühendislerine ve yazılımcılara kadar çok sayıda uzmanla iş birliği içinde olduklarını kaydetti.
Türkiye’ye Özgü Modelleme Platformu: CATMOD’un Önemi
CATMOD’un Türkiye’ye özgü bir model olduğunu belirten Karabostan, “Bu modellemeler dünyada çok az sayıda yetkinlik merkezi tarafından sunuluyor. Bunlardan bir tanesiyiz.” ifadesini kullandı.
Sel Riskinin Değerlendirilmesi: ZAS Kapsamında Yeni Adımlar
Türkiye’de yakın zamanda devreye girecek olan Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) kapsamında sel riskinin de modelleyeceklerini belirten Karabostan, “Ülkemizde Pasifik’teki gibi büyük tsunamiler yok ama tarihsel depremler bize öğretiyor ki Türkiye’de yer sarsıntısına bağlı olarak deniz seviyesinin yükselmesi görülen bir şey. Kahramanmaraş Depremlerinde de 1999 depreminde de bu durumu gözlemledik. Önümüzdeki dönemde bu konuyu özel olarak çalışıp modelimize ekleyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Farklı Sektörlere Hizmet: T-Rupt Teknoloji’nin Vizyonu
Son olarak Karabostan, şirketlerinin sadece sigorta sektörüne değil, aynı zamanda bankacılık, sanayi, perakende gibi birçok sektöre de hizmetler sunmayı hedeflediğini belirterek, “Aslında olası depremlerden varlıkları ve faaliyetleri etkilenecek tüm kuruluşlar için model sonuçları önemli bir bilgi kaynağıdır.” dedi.
Haber: AA
Yerli Teknoloji Depreme Çözüm Buluyor