GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Yeryüzünde Böcekler Olmasaydı Ne Olurdu?

Ünlü bilim insanı Albert Einstein’ın arılarla ilgili meşhur şu sözü söylediği bilinir: “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz”. Gezegenimizdeki bitkilerin %35’i üremek için arı gibi böceklere ihtiyaç duyuyorlar. Böceklerin üzerlerine yapışan polenler, bu sayede bitkilerin daha geniş alana yayılmasını sağlıyor.

Ayrıca bu böceklerin yeryüzünde ayrıştırıcı rolleri de var. Eğer onların soyunda azalma bu şekilde devam ederse, yeryüzündeki doğal çürüme olayları ve doğaya bırakılan atıkların yok edilme süreleri de uzayacaktı. Dünya, günden güne her tarafı çöplerle ve cesetlerle dolu olan bir yer olacaktı.

Böceklerin ya da eklem bacaklıların yok olması, yeryüzündeki besin zincirine de zarar verir. Böceklerin tükettikleri zararlı canlıların sayısı artar, diğer taraftan böceklerle beslenen canlıların sayısı da azalırdı. Bu durum, araştırmacılara göre dünyanın akciğeri konumundaki tropik kuşak ormanları için de çok büyük tehlike oluşturmaktadır.

Dolayısıyla böcekler olmasaydı; bitki örtüsünün önemli bir bölümünü, kuş türlerinin çoğunu, sürüngenleri ve amfibiyanları çok kısa bir süre içinde kaybederdik. Tabi yok olan her bir tür, beraberinde birçok türü de kısa bir zaman içinde kaybetmemize neden olurdu. Bu durumun biz insanlara ulaşması da tahmin edilebileceği gibi çok uzun sürmezdi. Sonuçta; böcekler olmasaydı gezegendeki yaşamın sonuna doğru hızlıca yol alıyor olurduk.

Ancak, son araştırmalar, yeryüzündeki yaşam zincirinin önemli bir parçası olan böceklerin sayısında çok ciddi oranda bir azalma var diyor. Bir araştırma sonucuna göre, dünya çapındaki böcek ve arı gibi omurgasız canlıların nüfusunun 35 yıl içinde %45 oranında azalmış. Avrupa’da özellikle insan nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde azalma oranı ise 10 yılda %76’yı bulmuş. Tüm bu azalmanın ana müsebbibi maalesef insanoğlu. Şehirlerde yoğun yapılaşma sonucu kaybolan yeşil alanlar, tarım alanlarında, ev ve işyerlerinde aşırı ve kontrolsüz bir şekilde yapılan kimyasal ilaçlamalar, çevre kirliliği ve küresel ısınma gibi nedenler böceklerdeki bu yok oluş sürecinin başlıca faktörleri.

Eğer yeryüzünde böcekler olmasaydı besin zinciri zarar görürdü, dünyanın dengesi öylesine bozulurdu ki, bir senede belki bir günde alt üst olurdu.

Prof. Dr. Fatih SATIL
Balıkesir Üniversitesi / Balikesir University
Fen-Edebiyat Fakültesi / Faculty of Arts and Sciences
Biyoloji Bölümü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu