Köşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

YEŞİL ÇAY NEDEN BU KADAR MODA?

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Evet artık yediden yetmişe herkesin bildiği bir çay yeşil çay. Peki gerçekten bu kadar popüler olmayı hak etti mi, yoksa bilmediğimiz zararlı bir yönü var mı? İşte bu hafta sizlerle çok popüler olan yeşil çayı konuşmak istedim.
Yeşil çay gerçekten kuvvetli bir antiokosidandır, yani vücutta ki zararlı maddeleri uzaklaştıran bileşenleri aktivite eden bir çaydır. Bunu da içinde bulunan kateşin denen bir madde ile sağlamaktadır. Kateşin hücreleri hasardan koruyan bir maddedir. Peki bizim klasik siyah çayda bu madde yok mu derseniz evet var ama yeşil çay kadar yüksek oranda değil. Çünkü yeşil çay sofralarımıza gelmeden önce çok fazla işlenmediği için kateşin oranı da daha yüksektir.
Yeşil çayın bir diğer önemli etkisinin de kan akışını iyileştirdiği ve kolesterolü düşürdüğü yönündendir. Yapılan son çalışmalarda da yeşil çayın kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Yine kan akımını arttırması ve kalp üzerine olumlu etkileri olması yeşil çayın beynin de olumlu yönünde etkilenmesini sağlamaktadır. Beyin üzerine yeşil çayın etkisini araştıran bir çalışma yeşil çay içenlerin beyinlerinin çalışma hafızası alanında daha fazla faaliyet gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Yeşil çayın, Alzheimer hastalığına bağlı plak oluşumunu engellemeye yardımcı olduğu da gösterilmiştir.

Yine yeşil çay kateşin içeriği sayesinde kan şekerinin dengeli kalmasına yardımcı olmaktadır. Kan şekeri yanında kolesterol ve kan basıncının düşmesi noktasında da olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir.
Yeşil çayı çok popüler yapan bir etkisi de kilo vermeye yardımcı olduğunun düşünülmesidir. Peki bu bilgi doğru mudur derseniz yapılan çalışmaların çoğunda kilo üzerine bir etkisi olmadığı gösterilmiştir.
Bir diğer önemli etkisi de kanser üzerine olan olumlu etkileridir. Ancak bu konuda yapılan çalışmalar henüz yeterli değildir. Yani direkt bir etkisi var demek doğru değildir.
Size bir tavsiyem de yeşil çay içerken içine bir limon parçası atmanızdır. Bu yeşil çaydaki kateşinin emilimini arttırarak onu daha faydalı bir hale getirmektedir.
Herkese sevdikleriyle sıcak bir çay yudumlayacakları iyi bir hafta dilerim…

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu