GündemEkonomi

“Yeşil Dönüşüm”

“Yeşil Dönüşüm”

Başkan BAYSAL: “Yeşil Dönüşüme Yönelik Projeler Üreterek AB Fonlarından Yararlanabiliriz.”

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ümit BAYSAL Avrupa Birliğinin kurumları ve şirketleri desteklemesi ile ilgili gittiği yol ayırımını ve yeni fonlardan Balıkesir’in faydalanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği’nin 1,1 trilyon Euro’luk bütçesinin yanı sıra 750 milyar Euro’luk bir Yeni Nesil Avrupa Fonu oluşturduğuna dikkat çeken BASİAD Başkanı Ümit Baysal “750 milyar Euro’luk fonun yüzde 30’u yeşil, yüzde 20’si dijital dönüşüm için kullanılacak.” Dedi.

Balıkesir  BASİAD Başkanı Ümit BAYSAL; Avrupa Birliğinin yeni fonlarına dikkat çekerek; bu dönemden Balıkesir’in mutlak en üst seviyede yararlanması gerektiğini ve BASİAD olarak odaklandıkları bu alanda projeler üreteceklerini dile getirerek konu hakkında görüşlerini açıkladılar.

***

Avrupa Birliği’nin 1,1 trilyon Euro’luk bütçesinin yanı sıra 750 milyar Euro’luk bir Yeni Nesil Avrupa Fonu oluşturduğuna dikkat çeken BASİAD Başkanı BAYSAL “750 milyar Euro’luk fonun yüzde 30’u yeşil, yüzde 20’si dijital dönüşüm için kullanılacak. Yani 1,8 trilyon Euro’luk Avrupa Birliği 2021-2027 ortak bütçesinin üçte biri yeşil dönüşüme ayrılacak. Biz de aday ülke olarak IPA fonlarından yararlanabiliyoruz. 2021-2022 dönemi için 1,3 milyar Euro’luk fon talep edildi. Bu nedenle STK’larımız ve üye firmalarımıza iş birliği içinde yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüme yönelik proje üretmeleri için çağrıda bulunuyorum. IPA fonlarının yanı sıra yine aday ülke olarak AB programlarına da katılabiliyoruz.

Bunların arasında yer alan Ufuk Avrupa’nın, 2021-2027 döneminde 95,5 milyar Euro’luk bütçesi var. Kamu ve özel sektör olarak yeşil dönüşümü hızlandıracak doğru projelerle bu fondan da yararlanabiliriz. Bunların yanında Türkiye katıldığında Dijital Avrupa Programı ve LIFE Programı gibi fon sağlanabilecek programlar da mevcut” dedi. Türkiye olarak AYM ile ilgili çok önemli adımlar atıldığını  anlatan Baysal, “AYM sadece çevre ile ilgili değil yaşayan bir strateji. Çünkü artık yeni bir ekonomik anlayış, üretim ve istihdam modeli söz konusu. AYM’nin altında birçok strateji var. Türkiye tarafından 32 hedef, 81 eylem belirlendi biz de bu hedefler doğrultusunda projeler üreteceğiz” dedi.

***

Dünyadaki kaynak kullanımının son 35 yılda üç kat arttığına dikkat çeken BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Baysal, “Ülkemizin bir tarafında sel ve buna bağlı heyelanlar yaşanırken, diğer tarafında ciğerlerimiz yanıyor. BASİAD olarak, iklim değişikliğinin yarattığı sorunların, ülkemiz için esas beka meselesini olduğunu düşünüyoruz. Bu afetlere çağın gerektirdiği dönüşümden geçerek hazırlanmalı, kamu, yerel yönetimler, özel sektör ve STK’ların da işin içinde olduğu, kapsayıcı ve katılımcı iş birliği süreçleri ile kriz senaryolarımızı oluşturmalıyız” diye konuştu. Bu zorlu dönemde ekonomik olarak kalkınmada yeni bir kaldıraç arayışı yaşandığını belirten Baysal şöyle devam etti; “Yeşil ekonomiye geçişi esas alan, dijitalleşmeyi bir kaldıraç olarak kullanan, yeni girişimleri destekleyen, araştırma-geliştirme çalışmalarının önünü açan, KOBİ’lerin direncini artıran ve kapasitelerini geliştiren, küresel ekonomide etkin bir aktör olmayı hedefleyen, ‘yeni bir ufka ve yeni bir stratejiye’ ihtiyacımız var. Tamda bu dönemde hazırlanacak AB Projeleri Balıkesir’in bu alandaki fon ihtiyacını sağlayacaktır.” Dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu