GündemEkonomi

YILDIZ ’‘ İHRACAT REKOR KIRDI’’

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Balıkesir Şubesi başkanı Tuncay Yıldız, Kasım Ayı ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından, rakamlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek Kasım ayı ihracat rakamının gelmesinin çok güzel bir haber olduğunu belirten ve rekorların süreceğine dair olan inancının tam olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘‘2018 yılını ihracatta rekorlar yılı yapanlara teşekkür ediyoruz. Açıklanan yeni ekonomi programında en önemli yeri tutan başlık ihracattır ve ihracat merkezli bir büyüme hedeflenmektedir. İhracat konusuna, 2023 Hedefleri Türkiye İhracat Stratejisi bakış açısıyla bakılması gerekmektedir. Küresel ekonomiye uyumun çağımızdaki anlamının, uluslararası piyasalara uyum ve sistemle bütünleşme olarak algılanması gerekmektedir. Bunu yapmadığımız takdirde, Türk işletmelerinin bu küresel oluşumların dışında kalarak gelişmeleri ve hatta ayakta kalmaları mümkün değildir. Ülkemizde on yıllardır süregelen üretim/dışsatıma dayalı ekonomik büyüme modeli, yavaş da olsa yerini katma değer odaklı ‘’küresel marka ekonomisine’’ bırakıyor. Hızlı tüketim alanında başlayan markalaşma, tüm sektörlerde yaygınlaşıyor. Bizim malımızın üzerine değer katmamız şart. Ülkemizde firmaların ticaret kaygıları ağır bastığı sürece, küresel marka olma kaygısına kapılmaktan uzak kalıyorlar. Türkiye ekonomisi 2023 İhracat Stratejisi’ne rağmen küresel marka ekonomisi olma iddiasını yakalamakta geç kalmış durumda.’’

‘‘ÖNÜMÜZE BAKMAK ZORUNDAYIZ’’

Yıldız, ‘‘Baktığımızda, Balıkesir’de de Kasım ayı ihracat rakamı 66 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Balıkesir’de ihracatımız, Ekim ayına oranla %30 oranında artış bulunmaktadır. 2018 yılı toplam ihracat rakamıysa 556 Milyon Dolar olarak görülmektedir. Bu rakamlar bize, geçmişi geride bırakarak önümüze bakmak zorunda olduğumuzu söylüyor. Balıkesir’imizin kalkınmasında ihracat olmazsa olmazımızdır. Aynı zamanda Markalaşma ve katma değer yaratan ürünler oluşturmak için hız kesmeden yatırımlarımızı artırmalıyız. 2019 yılının 2018’den daha iyi olması ile birlikte Balıkesir’de istihdamı artırmak için yeni projeler üretmemiz gerekiyor’’ dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu