GündemKöşe Yazıları

Yılların Umudu Çilek Reçeli

Yılların Umudu Çilek Reçeli

Hiç bitmez mi bu melodi? Kulağımızda sürekli çınlar. Eski kunduralarımız giyip dans ettiğimiz o günün akşamı gibi. Serin rüzgar saçlarımızı uçuruyor. Yıllar geçiyor , bakın yüzümüzdeki kırışıklıklar , kocaman şehrin bir umudu olan şu caddelerden yürüyor onlara bir iki tebessüm ediyorum.

Yıllar geçiyor dostlar günler acımadan gençliğimize çocukluğumuza arkamıza dönüp bakmaya fırsatımız olmadan geçiyor işte. Uzun zamandır reçel yapıyorum, salça yapıyorum tadı değişiyor mu dersiniz? Yok, değişmiyor.  Tadına bir bakın bir daha vazgeçemezsiniz , aradan zaman geçiyor ama ben değişsem de reçellerimin salçalarımın tadı hiç değişmiyor.

Kahvaltıda olmazsa olmaz, dillere destan bir şey aslında bu reçel, yılların umudu tadı hep leziz, reçel demişken tarifini de söylemeden geçmemek lazım reçelin tarifi şöyle;

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Malzemeler:

4 kilo çilek

3 kilo şeker

1 çay kaşığı limon tuzu

Çileklerin baş kısımlarında olan yeşil kısımlar el ile kopartılarak ayıklayın. Saplarını kopartırken bıçak kullanmayın vitamini sapında.

3 kilo 250 gram çileğe aynı oranda 3 kilo 250 gram şeker kullanın. Teraziniz yoksa 1 tas çileğe 1 tas şeker kullanabilirsiniz. 1 tas çileğe 1 tas şeker bize göre en iyi sonucu veriyor. Yıllardır kullandığım ölçü de budur. Çok tatlı olmasın derseniz 3 kilo 250 gram çileğe 3 kilo ya da 2.750 gram toz şeker ekleyebilirsiniz.  Şeker eklendikten sonra bu şekilde kapağı kapalı olarak 1 gece bekletiniz.

Derin ve genişçe bir tencereye koyduğunuz çileği ocağa koyunuz ve ocağın altını açınız. Ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakınız. Kaynamaya başlayınca üzerinde hiç köpük kalmayacak şekilde bir kevgir ile köpüğünü alınız. Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte reçelin olma süresi 30-35 dakika arasıdır.

Köpüğünü tamamen aldığınız reçeli sıcak olarak suyu ve çileği eşit olacak şekilde kavanozlara paylaştırın ve kapaklarını beklemeden kapatıp kavanozları ters çevirerek soğumaya bırakın.

Soğuyan kavanozları düz çevirin ve serin bir yere kaldırarak muhafaza edin. Kapağını açmak istediğiniz zaman kapak kısmını yere bir kez vurmanız açılması için yeterli olacaktır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu