GündemEkonomi

YIRCALI ‘KÜRESEL SİSTEME ENTEGRASYON ÖNEMLİ’

Türkiye-Somali İş Forumu gerçekleşti. Düzenlenen Forum’un başkanlığını DEİK Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Rona Yırcalı yaptı.

İş forumu DEİK/Türkiye-Somali İş Konseyi ev sahipliğinde yapıldı. İş Forumu’nun açılış konuşmasını DEİK Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Rona Yırcalı gerçekleştirdi. Yırcalı konuşmasında Türkiye’nin Somalilerin refahı için yol, havalimanı, hastane inşa ettiğini belirtti. Sosyal dokunun yeniden oluşturulduğunu söyledi. Yırcalı, “Türkiye aynı zamanda siyasi çözümün taşlarını döşeme gayreti içerisinde’’ dedi.

KALKINMA İÇİN EŞ GÜDÜMLÜ ÇALIŞMA

Somali’nin kalkınması adına yapılan çalışmalar olduğunu ifade eden Yırcalı, ‘‘insani yardımlardan tutun, yatırım ve dış ticaret faaliyetleri ile eş zamanlı ve eş güdümlü olarak çalışmalar yürütüyoruz’’ dedi. Stratejik hedeflerden birinin de Türk özel sektörünün güçlü tarihi ve kardeşlik bağlarının bulunduğu Afrika ile ilişkilerin güçlendirilmesi olduğunun altını çizen Yırcalı, Afrika’nın küresel sisteme entegrasyonunun sağlanmasının önemli olduğunu söyledi. Bu entegrasyon içerisinde Afrika’nın ekonomik anlamda da hak ettiği Dünya’da ki yerini almasının önemine dikkat çekti. Hükümet ve Türk özel sektörünün ortak arzusunun da bu yönde olduğunu belirtti.

TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞİYOR

Yırcalı konuşmasında; “ Bizler Afrika’yı bir mücadele alanı olarak değil, ortak geleceğimiz olarak görüyoruz. İşte bu bağlamda, Somali ile olan ilişkilerimizin gelişimi, bunun en güzel örneğidir. Bu ilişkilerde bir art niyet yoktur, yardımlaşma vardır, dürüstlük vardır ve sonunda bu kardeşlikle ortaya çıkan ticari münasebetlerin gelişmesi vardır.”

“KAZAN KAZAN ANLAYIŞI’’

Forumda aynı zamanda Somali Ticaret ve Sanayi Odası (SCCI) Başkanı Mohamoud Abdi Ali’de konuştu. Ali, Türk özel sektörünün bilgi ve iş tecrübesin faydalanmak istediklerini belirtti. Ali, “Türk iş dünyasının hedef sektörlerde erken davranarak, yer almasını istiyoruz. Bu bilgileri sizlerle özel olarak paylaşıyoruz; çünkü Türkiye’nin Somali’nin zor dönemlerinde kardeş ülke olarak yanımızda yer almasından dolayı Türk halkına bu durumu borç olarak biliyoruz. İki ülke özel sektörünün kazan-kazan anlayışı ile Somali’ye yatırım yapmasını faydalı görüyoruz” dedi. Somali Ticaret ve Sanayi Odası (SCCI) Başkanı Mohamoud Abdi Ali, DEİK/Türkiye-Somali İş Konseyi Başkanı Ahmet Sami İşler ve Somali Ticaret ve Sanayi Odası (SCCI) Başkan Yardımcısı Abdul Rashid Ainanshe’nin katılım sağladı. Forum sonunda ikili görüşmelerle iş dünyasına sağlanacak kazanımlar ele alındı.

Türkiye-Somali Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2017)
Toplam dış ticaret hacmi: 144 milyon ABD Doları
Türkiye’den Somali’ye yapılan ihracat: 143 milyon ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri:Makarna, buğday unu, ayçiçeği, hijyenik havlu, halı, demir-çelik.
Türkiye’nin Somali’den yaptığı ithalat:1 milyon ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Lak, tabii sakızlar, uçucu yağlar, tıb ve cerrahide kullanılan alet ve cihazlar, diğer yağlı tohumlar, toprak ve taş temizleme makinaları.
Dış ticaret dengesi: 142 milyon ABD Doları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu