Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Yiyince Bizi Mutlu Eden Yiyecekler

YİYİNCE BİZİ MUTLU EDEN YİYECEKLER

 

 

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

 

 

Doktorların bize bu sağlıklı yemelisin dediği pek çok yemek hepimize aslında sıkıcı ve tatsız gelir. Bazı yiyecekler ise bizi mest eder, yediğimizde günümüzün güzel geçmesini sağlar. Örneğin bir dondurma bizi karnıbahar yemekten daha mutlu edebilir. Yani yediğimiz besinler aslında bizim sadece fiziksel olarak sağlığımızı etkilemez aynı zamanda ruh halimizi de etkiler. Ne ilginç değil mi! Peki bu yiyecekler kim, bizi niye mutlu ediyor? Öyleyse her gün bunlardan yiyelim mi?

 

Şimdi ilk sorumuzun cevabına bakalım. Öncelikle şunu söylemek isterim ki size sayacağım bu liste sadece sebzelerden oluşmuyor. Bunlar hem yerken zevk aldığımız hem de bize sağlık veren yiyeceklerdir. Ayrıca bu yiyecekler yendiğinde kişilerin depresyonunda azalma yani bazı seratonin gibi mutluluk veren hormonları arttırma yoluyla bize keyifte vermektedir.

 

Peki bu yiyecekler hangileri? İlk sırada somon diyebiliriz. İçinde bulunan omega-3 ve B12 vitaminleri ile seratonin üretimine yol açarak kişiyi rahatlatan bir besindir. İkinci sırada ıspanak; evet çoğunuz bu ne ya demiştir ama ıspanağı lütfen yabana atmayın. Çünkü oldukça yüksek folik asid vitamini ve seratonin içeren bu gıda sizi yedikten sonra daha dinç ve mutlu hissettirecektir. Süt ve fındıkta listemizde var. Tabii ki ölçüyü kaçırmadan bunları da tüketeceğiz. Ve evet önemli bir yiyecek çikolata. Yanlış okumadınız! Çikolata çok önemli bir mutluluk kaynağıdır. Bir haftada üç-dört parça çikolata yemek sizi rahatlatıp stresinizi azaltabilir. Yine kırmızı biber, hindistan cevizi ve bal mutluluk veren ve yorgunluğu alan yiyeceklerdir. Son olarak size önereceğim yiyecek makarna. Evet makarna! Sadece protein almak bizi sağlıklı yapmaz, mutlaka karbonhidrat tüketimide yapmalıyız. Bunun için de en keyifli ve bizi mutlu eden besinlerin başında gelen makarna iyi bir tercih olacaktır.

 

Bu saydığım gıdaların hepsi ölçülü ve belli bir düzeyde tüketilmelidir. Unutmayalım ki her şeyin fazlası da azı da zararlıdır.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu