GündemTürkiye Gündemi

Yoğun Bakımlarda Kırmızı Alarm

Yoğun Bakımlarda Kırmızı Alarm

Balıkesir Tabip Odası Türk Yoğun Bakım Derneği’nin verilerini paylaştı. Türkiye’nin  salgının başladığı 13 aydan bu yana, vaka ve ağır hasta sayısında en yüksek sayılara ulaştığını açıkladı.

Yapılan açıklamada Vaka sayısının 62 bin 606, ağır hasta sayısının ise 3 bin 240’a ulaştığını belirttiler. Hafta itibariyle artık herkesin seferberlik varmış gibi salgınla mücadelede özellikle kurallara riayet etmek anlamında bu işi ciddiye alması gerektiğini, artık çok daha genç yaşta hastaların kaybedilmeye başlandığını ve ayrıca yoğun bakım ekiplerinin de ağır bir travmatik süreçle karşı karşıya kaldığını belirttiler.

Yoğun Bakımlar Alarm Veriyor

“Birinci pikte adeta bir seferberlik hali vardı ve vaka sayıları zirvede 13 bin 300’lerdeydi. Yoğun bakımlara yansıması da 1980 hasta oldu. İkinci pikte, vaka sayısı 33 bin 500, yoğun bakımlara yansıması ise 5 bin 970’lerde olmuştu. Son 3 haftadır kırmızı alarm çanlarının çaldığı açık ve net.Artık karşımızda mutasyona uğramış, ayrıca daha hızlı bulaşan, daha fazla hasta yapan bir virüs var…3.dalga daha öncekilerin hiçbirisine benzemiyor. Ayrıca Genç hastalar daha fazla doku tahribiyle geliyor. Virüs silah değiştirdi. Çocuk hastalarımız da artıyor.  Ayrıca yoğun bakımlar alarm veriyor.”

Herkes Dikkat Etmeli

Lütfen herkes artık bir adım geri dursun, kurallara riayet etsin. Ayrıca 3 haftadır kırmızı alarm çanları çalıyor. Yoğun bakımlar hastanelerin sigortasıdır, tamamen dolduğu an, o sigorta kaybedilir ve  ayrıca sistem kilitlenir.

Çok geciktik ve gecikmeye devam ediyoruz…

“İlk olarak İllere göre haftalık hasta sayıları (yüzbinde) 8-14 Şubatta açıklanmaya başlanmış olup, 1-16 Nisan 2021 haftası itibarı ile bu sayı ilimizde sürekli artarak ayrıca (yüzbinde) 566’ ulaşmıştır. Bu 6,8 kat artış anlamı taşımaktadır.Epidemiyoloji biliminin gereğinin yapılarak; Pandeminin sahada karşılanması ve etkin filyasyon çalışması yapılma yöntemi, karantina sürelerinin yeniden gözden geçirilmesi  ve hızla aşı yapmamız gerekir. Ülkemizde günlük vefat sayısının 300’ü,vaka sayılarının 50 bini geçtiği süreçte; 14-28 gün “tam kapanma” olmadan salgının kontrol altına alınamayacağı, ayrıca tam kapanmanın  her geçen gün/hafta/ay daha da zorunluluk haline geldiği aşikardır.” Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu