GündemTürkiye Gündemi

 “Yoğun Kar Yağışı En Fazla Marmara Bölgesini Etkileyecek”

 “Yoğun Kar Yağışı En Fazla Marmara Bölgesini Etkileyecek”

 

İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, kış soğuğunun önümüzde ki günlerde hissedileceğini belirtti. Bozyurt, Türkiye’nin Sibirya üzerinden gelecek soğuk hava dalgasının etkisine gireceğini ifade etti. Ayrıca, Kasım ayının 14’ü veya 15’i gibi Sibirya’dan soğuk ve yağışlı sistemin gelmesini bekliyoruz” dedi.

 

SOĞUK HAVA DALGASI UYARISI

Dr. Bozyurt, yaz günlerini anımsatan Kasım ayında hava sıcaklığının önümüzdeki hafta itibari ile sona ermesinin beklendiğini kaydetti. Sosyal medya hesabından bir video yayınlayan ve önümüzdeki günlerde yurdun büyük bir bölümünün soğuk hava dalgasının etkisi altına girmesinin tahmin ediliğini dile getirdi.

‘’GECELERİ DE OLDUKÇA SOĞUK GEÇİYOR’’

Dr. Bozyurt, “Kasım ayını geride bırakıyoruz. Ama havalar adeta yaz günlerini aratmayacak düzeyde güzelleşti. Gündüzleri oldukça sıcak, iç kesimlerde bile gölgede sıcaklık 20 derecenin üzerinde seyrederken geceleri de bir hayli soğuk. Halk arasında buna sadece pastırma yazı denmiyor, pastırma yazı ve ayazı olarak belirtiliyor. Yani gündüzü yaz, gece ayaz bu da etkili olan yüksek basınçtan kaynaklanıyor. Çünkü yılın bu döneminde havadaki su buharı giderek azalıyor nem azaldığı için bulutsuz bir gökyüzü oluyor bu sebeple de gündüzleri bulutsuz oldukça güzel geceleri de oldukça soğuk geçiyor” dedi.

Kar Tahmin 02

“Ocak ayında çok ciddi ve etkili kar yağışları bekliyoruz”

Dr. Bozyurt açıklamalarını İHA muhabirine şöyle sürdürdü: “Sibirya’dan gelen bu soğuk ve yağmurlu sistem Türkiye’de gerçekleşecek hava sıcaklıklarını mevsim normallerinin altına düşürecek. Kuzey ve iç kesimlerde yaklaşık hava sıcaklığı 8 ile 10 derece arası düşecek. Ama aynı zamanda yılın ilk kar yağışları şehir merkezlerinde gerçekleşecek. Özellikle 28-29 Kasım gibi yeniden soğuk ve yağışlı bir sistem bekliyoruz’’.

İl Ciddi Kış Provası Aralık Ayında

Bozyurt; ‘’Asıl soğuk havalar ise Aralık’ın 10-15’i arasında gerçekleşecek. Ayrıca, ilk ciddi kış provası bu tarihte gerçekleşecek. Aralık’ın 20’sinden sonra özellikle yılbaşından sonra ise 2022-2023 La nina kışı tam olarak etkisini yansıtmaya başlayacak ve ocak ayında da çok ciddi anlamda yoğun ve etkili kar yağışları bekliyoruz. Bu yoğun kar yağışı en fazla Marmara bölgesini etkileyecek. Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir gibi yerler bu iller arasında yer alıyor.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu