GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Yol, yemek ve konaklama masrafları REC’ten: Yeşil Kutu projesi gönüllüler arıyor

“Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim” yoluyla TANAP güzergâhındaki 9 ildeki öğrencilerin farkındalık düzeyi, değerler ve davranışlarında olumlu değişiklik yaratarak bu illerin sürdürülebilirliğine katkı sağlama hedefiyle yola çıkan Yeşil Kutu projesi sergi ve eğitim gönüllüleri arıyor.

TANAP-SEIP tarafından desteklenen “Yeşil Kutu Yollarda Projesi” kapsamında Ankara’da kurulacak olan “Sen Durdurabilirsin” doğa ve sürdürülebilirlik sergisi için ve çeşitli illerde öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirilecek eğitimler için sergi ve eğitim gönüllüleri aranıyor. Gönüllüler, ücretsiz olarak dört günlük “Çevre ve Sürdürülebilirlik” eğitici eğitimine katılan adaylar arasından seçilecek. Bu eğitim, adayların gelecekteki kariyerlerine katkı sağlayacak. Her iki gönüllü grubunun da eğitimleri Ankara’da 5-8 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olup, Ankara dışından katılacak gönüllülerin yol ve konaklama masrafları karşılanacak. Sergi ve eğitim gönüllüsü olmak isteyen adayların, hafta içi gerçekleşecek olan bu eğitimlere katılması zorunlu. Doğa ve çevre üzerindeki tahribatı ben de durdurabilirim diyorsanız, aranan özellikleri sağlıyorsanız ve şartları kabul ediyorsanız Bölgesel Çevre Merkezi (REC) başvurunuzu bekliyor.

Yeşil Kutu Yollarda projesiyle TANAP güzergâhındaki 9 il, 27 ilçe ve bazı köylerdeki öncelikle öğretmenleri ile birlikte eğitimlere dâhil olan öğrencilere, daha sonra ailelerine, vatandaşlara bu kapsamda çevre eğitimleri verilerek çevresel fayda sağlanacak, çevre bilinci ve duyarlılığı arttırılacaktır. Üstelik çocuk yaşta alınan eğitim ile etkinin daha uzun vadeli olumlu sonuçlar doğurmakla birlikte yetişkinlere yönelik yapılan bilinçlendirme eğitimleri ile karşılaştırıldığında daha fazla etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmaktadır. Çocukların doğdukları andan itibaren doğaları gereği bilgiye aç ve öğrenmeye açık olmaları bunun en büyük etkisidir. Çocukların, öğrendiklerini hemen uygulama ve çevrelerine de öğretme/anlatma istekleri çarpan etkisi yaratarak verilen eğitimin etkisini arttırmaktadır. Çevresel yönetimin iyileştirilmesine katkı sağlaması ve çevre konusunda bilincin arttırılması hedeflenen bu projeyle; 9 il, 27 ilçe ve bazı köylerde gerçekleştirilecek çevre eğitimlerinde özel bir seansın bölgedeki dezavantajlı gruplar için ayrılacak olması, her kesimin çevre için eğitime erişimini de arttıracaktır. Böylelikle çevre sorunlarına çözüm arayışlarında kapsayıcı bir yaklaşım gözetilirken eğitimde fırsat eşitliği de sunulacaktır. Çevre bilincinin arttırılması ile hem insan kaynakları potansiyelinin ve sosyal sermayenin gelişmesi sağlanacak hem de bölge özelinde belirlenmiş ihtiyaçların karşılanması için farkındalık seviyesi ve buna bağlı olarak yaşam standartları yükselecektir.

Derslik dışı eğitim, öğrenimin yaşam boyu sürmesi açısından çok önemlidir. Geleneksel eğitim sisteminden farklı olarak öğrencileri dinleyici pozisyonundan çıkarıp düşünmeye ve katılmaya teşvik etmesiyle, derslik dışı eğitimin öğrencilerin başarısını arttırdığı çok eski çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bunu destekleyecek ortamların oluşturulması ve bu ortamlarda ilgili materyallerin sağlanması ise sürecin en önemli kısımlarından biridir. Proje süresince 9 ilin 27 ilçesinin her birinde ve bazı köylerinde ortalama 10, toplamda 300 eğitim gerçekleştirilmesi ve 5.000 doğrudan faydalanıcıya erişilmesi hedeflenmektedir. Son başvuru 22 Ekim 2018, Pazartesi!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu