GündemEğitim

Yüksek Öğretim Politikası Sonucu:  Tercih Edilmeyen Bölümler Ve İşsiz Milyonlar

Yüksek Öğretim Politikası Sonucu:  Tercih Edilmeyen Bölümler Ve İşsiz Milyonlar

TMMOB Balıkesir İKK / Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici’nin yaptığı basın açıklamasında geçen ay sonunda YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sonuçlarına göre tercih edilmeyen ve kontenjanları dolmayan bölümlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Dikici yazılı açıklamada YKS ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

YÜKSEK ÖĞRETİM POLİTİKASI SONUCU: TERCİH EDİLMEYEN BÖLÜMLER VE İŞSİZ MİLYONLAR

31 Ağustos 2021 tarihinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları ÖSYM tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır. YKS’nin en net sonucu İktidar Partisi’nin eğitimin diğer alanlarında olduğu gibi Yüksek Öğretim alanında da iflas ve yıkım yarattığıdır. Açıklanan sonuçlara göre birçok mühendislik, mimarlık ve şehir ve bölge planlama bölümü kontenjanlarının çok altında öğrenci sayısına ulaşırken; birçok bölüm ise hiç tercih edilmemiştir. Bu açık şekilde plansız ve programsız yürütülen yükseköğretim politikalarının sonucudur.

“Her İle Bir Üniversite” gibi ucuz, müsrif bir popülizmle kurulan üniversitelerin birçoğu bugün yetersiz eğitim ve öğretim koşulları sebebiyle haklı olarak öğrenciler tarafından tercih edilmemişlerdir. İnşaata dayalı ekonomik gelişme paradigmasını temel alan İktidar Partisi tarafından kurulan üniversiteler de sürdürülebilirliği olmayan ekonomik gelişme senaryosunu destekleyecek birer alan olarak görülmüşlerdir. Bu yolla üniversiteler, ilçelere kadar dağıtılan bölümleri ile öğrenciler üzerinden, kentlerin ekonomisini ayakta tutmakla görevli ticarethaneler olarak kurgulanmıştır.

Ülkemizde ise, Yüksek Öğretime yaklaşım plansızlığa dayalı bir popülizm ile Cemaat ve tarikatların yükseköğretim sistemindeki kadrolaşması, çalınan-servis edilen sorular, yandaşlar için özel tahsis edilen kadrolar gibi nedenlerle akademik kadroların niteliği düşmüştür. ODTÜ bünyesinde oluşturulan URAP’ın dünya çapında mühendislik eğitimi veren üniversitelerin ayrıca akademik performanslarına göre yaptığı sıralamada ilk 300 içinde hiçbir üniversitemiz yer almamaktadır. İlk 500 içinde sadece 2, ilk 1000 içerisinde ise sadece 16 Üniversitemiz bulunmaktadır. 2 vakıf üniversitesi dışında ayrıca bu üniversitelerin tamamı da 1990 yılı öncesinde kurulan üniversitelerdir.

***

Özelleştirmeler yoluyla eğitimin kamusal niteliği ortadan kaldırılıp ayrıca ticarileştirilmiştir. Devlet tarafından desteklenen özel üniversiteler nedeniyle yükseköğretim ticari bir faaliyet alanına dönüşmüştür. Bugün artık ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarının %40’ı özel üniversitelerden oluşmaktadır. Eğitimin kamusal niteliğinin aşındırılması farklı gelir grupları arasındaki fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığı gibi, cemaat ve ayrıca tarikatların eğitim ve sosyal hizmetler alanındaki etkinliklerinin artmasına neden olmuştur.

Bu amaç doğrultusunda da ülke ekonomisini ve sosyal yaşamını ayakta tutacak, bu alanların kalitesini artıracak nitelikli insanları yetiştirmek için yüksek öğretime ilişkin politika ve ayrıca planların baştan aşağıya değişmesi gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu