GündemEkonomiTürkiye Gündemi

YUMURTA’DA MÜHÜRLÜ DÖNEM

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ‘Yetiştirme metodu kodu’nu yumurta kabuğuna damgalanmasını zorunlu hale getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ‘Yetiştirme metodu kodu’nu yumurta kabuğuna damgalanmasını zorunlu hale getirdi. Yumurta kabuğunda işletme ve kümes numarası da yer alacak. Tüketiciler, aldıkları yumurtanın nasıl üretildiği hakkında bilgi sahibi olacak. Yumurtaya “organik” ya da “serbest gezen tavuk” gibi yetiştirme metodunun damgalanma uygulamasına geçildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, 2014 yılında Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde yaptığı değişiklikle doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan “A sınıfı” yumurtalar için damgalanma şartı getirildi. Yumurtaların işletme ve kümes numarası yumurta kabuğuna damgalanmaya başlandı. Yumurta etiketlerinde yer alan “organik yumurta”, “köy yumurtası”, “doğal yumurta”, “serbest gezen tavuk yumurtası” gibi farklı sözler hem tüketiciyi yanıltıyor hem de üreticiler arasında haksız rekabete yol açıyor.

DAMGA ZORUNLULUĞU

Üretici ve tüketicilerden çok sayıda şikayet gelmesi üzerine harekete geçen Bakanlık, 24 Kasım 2017’deki tebliğ değişikliğiyle “yetiştirme metodu kodu”nun işletme ve kümes numarasıyla birlikte yumurta kabuğuna damgalanması zorunluluğunu getirdi. Böylece, AB uygulamalarına da uyum sağlandı. İşletmeler açısından tanınan geçiş süreci dün sona erdi. Pazartesi gününden itibaren market raflarında yer alacak yumurtalarda yetiştirme metodu kodu yer almaya başladı. Uygulama göre, “A sınıfı” yumurtada yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 milimetre yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğuna damgalanacak.

0-1-2 VE 3 KODU HANGİ YUMURTADA OLACAK?

Tüketicileri bilgilendirme adına yetiştirme metodu kodu, yumurtanın etiket bilgilerinde “0: Organik yetiştiricilik” şeklinde açıklanacak.Buna göre, “0” kodu organik yetiştiricilik, “1” kodu free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik, “2” kodu kümeste kafessiz yetiştiricilik, “3” kodu da kafesli yetiştiricilik için verilecek. Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu