GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Yüzde 50’yi Geçen Zam!

Yüzde 50’yi Geçen Zam!

GÜNMARSİFED Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı İsa Tamer Çelik, Sanayi üretiminin hammaddesi demir Çelik ürünleri ne gelen zam sanayimizi tehdit etmektedir” dedi.

Sanayicinin kullandığı pek çok hammaddeye gelen zamların üretime darbe vurduğunu ve ayrıca fiyat istikrarsızlığının çözüme kavuşmasının elzem olduğunu hatırlattı.

ÜRETİME SEKTE VURAN ÇIKIŞ

GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik sanayi üretimi ile ilgili tedarik sorunlarına dikkat çekerek pek çok hammadde ve ara maddede dolar bazında yapılan büyük zam oranlarına tepki gösterdi. Başkan İsa Tamer Çelik “ Balıkesir ve ayrıca Çanakkale’de pek çok üretim işletmemiz demir çelik ürünleri ile ilgili hammadde kullanmaktadır. Demir çelik hammadde ürünlerinin nihai ürünün ana maliyetini oluşturduğu pek çok sektörümüz var. Demir Çelik ürünlerinin tamamına dolar bazında zamlar gelirken; 2021 yılı içinde bazı hammaddelere gelen zamlar dolar bazında yüzde 50’lileri geçmiş durumda. 1 ay sonra, 1 ay önceki satış fiyatımız ile ayrıca üretemez hale geldik.

“YATIRIM UFKUNU DARALTAN, FİYATTAKİ İSTİKRARSIZLIK”

İsa Tamer Çelik açıklamasında fiyat istikrarı sağlanmadan ekonomide başlayan her canlanmanın, kısa süreli olduğunu ve iş insanlarının yatırım ufkunu daralttığını söyledi. Çelik, ”Bu nedenle, ülkemizin hak ettiği refah artışını sağlamak için fiyat istikrarını bir ön koşul olarak görmekteyiz. Fiyat istikrarının sağlanmasıyla Türkiye’de yatırım ortamı iyileşecek, öngörülebilirlik artacak, ayrıca böylece katma değeri yüksek yeni teknoloji yatırımlarını ülkemize çekmek mümkün olacaktır. Rekabetin daha da derinleştiği ve çeşitlendiği günümüz dünyasında sanayimizin yüksek katma değerli üretimini mümkün kılmak ve ülkemizin küresel değer zincirlerine başarılı bir şekilde entegre  olmasını sağlamak kritik önemde. Bu çerçevede, ayrıca sanayi ürünleri bağlamında yerelde üretimi destekleyerek ülkemizin küresel rekabetçiliğini artırma ana hedefimiz olmalıdır ”dedi.

“HAMMADDEYE GELEN ZAM SANAYİMİZ İÇİN TEHDİT”

Çelik, “Küreselleşme, pandeminin öğrettikleri ile başta tedarik zincirlerinin kısaltılması olmak üzere yeni arayışlara yoğunlaştı. Süveyş Kanalı’nda trafiğin tıkanmasının nasıl bir maliyete yol açtığını görüyoruz. Bu tıkanıklık uzaması, dünyanın pek çok yerinde, üretim duruşlarına yol açabilir. Tedarik zincirinde bu tür tıkanıklar, döviz bazında hammadde de katlanılması mümkün olmayan artışlar sanayimiz için devasa bir tehdittir.” dedi. Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu