GündemTeknoloji

ZAMAN KISALACAK

Erzurum’da çalışmaları süren Doğu Anadolu Gözlemevi’nde yer alacak olan Avrupa’nın en büyük ikinci kırmızı ötesi teleskobunun konulacağı kubbenin kurulumuna başlandı.

Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde hizmet verecek olan ve 2012 yılında Erzurum’daki 3170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri’nde yapımına başlanan DAG’ın tamamlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Türkiye’nin 2023 vizyon projelerinden olmasının yanı sıra Avrupa’nın ikinci büyük, Türkiye’nin ise en büyük çaplı ve ilk kırmızı ötesi teleskobuna sahip olacak gözlemevinde söz konusu teleskobun konulacağı kubbenin parçaları İtalya’da yapıldı.

Bu parçaların büyük bölümü Erzurum’a getirilerek İtalyan mühendislerce gözlemevinde monte edilmeye başlandı.

Parçaların yerleştirme ve sabitlenme işlemi süren kubbe kısmındaki çalışmaların hava şartlarına göre önümüzdeki ağustos ayı içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

Bilim insanlarının merakla beklediği projelerden olan ve 2020 yılında hizmete girmesi beklenen DAG’da orta ve alçak gerilim, radyolink, fiber hat, su depoları ve görevlilerin barınacağı yerlerin inşası da tamamlandı

ATASAM Müdürü ve DAG Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İtalya’dan getirilen kubbenin kurulumunun sürdüğünü belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu