GündemKöşe Yazıları

Zehirli Bir Böcekle Gönderilen Şifa

Zehirli Bir Böcekle Gönderilen Şifa

 

Günümüzün popüler tedavi şekillerinden biri olan Apiterapi; arı ve arı ürünlerinin (bal, balmumu, arı poleni, propolis, arı sütü, apilarnil ve arı zehri) koruyucu ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi olarak kullanılması biçimidir.

Eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Hintlilerin bal arısının zehrini çeşitli hastalıkların tedavisinde kullandığı bilinmektedir. Özellikle Mısırlılar romatizma tedavisini ağrıyan yeri arıya sokturularak yapıyorlardı.

Bugün arı zehrinin birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle özellikle Uzak Doğu ülkelerinde başlayan ve dünyada hızla gelişen arı ürünleri ile tedavi yöntemleri hızla yaygınlaşmaktadır. Hatta başta Japonya, Doğu Asya ülkeleri, ABD, Kanada ve birçok Avrupa ülkesinde apiterapi merkezleri kurulmuştur. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığının destekleyici ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsamında onay verdiği arı ürünleri hem hastalık önleyici hem de tamamlayıcı tedavi amaçla kullanılmaya başlanmıştır.

 

Arı Zehrinin Toplanması

 

Arı zehrini arılardan elektroşok yöntemiyle toplanır. Bunun için kovan girişine cam tabaka yerleştirilir. Bu camın altına yerleştirilen elektrik telleriyle arılara elektrik akımı verilir. Akımın verilmesiyle birlikte arılar camı sokarak zehrini buraya bırakır.  Daha sonra kovandan çıkarılan bu cam tabaka üzerindeki zehir arıcılar tarafından toplanır. Bu işlem esnasında arılarda herhangi zarar ve telef durum olmaz.

Bu işle uğraşanların dediklerine göre ortalama olarak 4-6 kovandan toplam 1 gram toz halinde arı zehri elde edilebilmektedir. Eğer jel olarak çıkarsa bu oran kovan başı 1 gram olmaktadır.

 

Fatih Satil

 

Arı Zehrinin Neler Var?

 

Arı zehri, şeffaf akıcı bir sıvıdır. Tadı acı, kokusu ise yakıcıdır. İçeriğinde; şifalı asitler, mineral ve vitaminler, çok sayıda protein, enzim ve uçucu yağlar bulunur.

 

Arı Zehrinin Şifası

 

Elde edilen zehir işlenerek kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılır. Arı zehri; kan dolaşımını artırıcı, bakteri öldürücü, radyasyona karşı koruyucu, tansiyon düşürücü etkileri ve bağışıklık sistemini aktive edici etkilere sahiptir. Yeni araştırmalar, arı zehrinin kuvvetli bir antibiyotik olduğunu da bildirmektedir.

Arı zehri, özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen bazı nörolojik (MS, ALS, Parkinson Hastalığı vs) ve romatizmal rahatsızlıklarda (RA, Ankilozan Spondilit vs) görülen kas-eklem sorunlarında ve miyalji, fibromyalji, artralji, nevralji gibi ağrılı durumlarda kullanılmaktadır.

Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de insanoğlunun dikkati çekmek için olsa gerek bir sureye “Nahl” yani ARI ismini verilmiş ve aynı surenin 69. ayetinde de “Arının batınından farklı renklerde sıvılar çıkar… İşte onda insanlar için şifa vardır” buyrulmuştur.

Zehirli bir böcekten bizlere şifalar veren Rabbimize binler şükür olsun.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu