GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Zeytin derisinden üretilen ayakkabı koleksiyonu: Thies

Her geçen gün artan vegan deri opsiyonlarına bir yenisi daha eklendi. Almanya çıkışlı ayakkabı markası Thies’in sürdürülebilir materyallerle üretilmiş ayakkabı koleksiyonu piyasanın yeni gözdesi olmayı başardı. Koleksiyonda kullanılan ana materyal ise zeytin. Hasat sonrasında artık olarak nitelendirilen zeytin yaprakları kullanılarak üretilen ayakkabı, tamamen sürdürülebilir olarak tasarlanmış.

Thies, 1856 yılından beri ayakkabı üretiyor. En yeni koleksiyonunda yer alan ultra ince deri, ‘ıslak yeşil’ denilen bir yöntem kullanılarak yapılmış. OBE olarak bilinen ıslak yeşilin aktif bileşeni, zeytin ağaçlarının yapraklarından üretiliyor. Bu metod çay demlemeye benzetilebilir. Üretim süreci ise tamamen sürdürülebilir ve zeytin endüstrisindeki atıkları azaltmaya yardımcı olma misyonunu üstünde barındırıyor. Islak yeşil metodunun patentinin sahibi Natural Leather Company’e göre, Avrupa’da her yıl yaklaşık 12 milyon ton zeytin hasat edilmekte. Zeytin ağaçlarının hasat ve budamasından sonra, hasat ağırlığının yüzde 10’u atık olarak kalıyor. Bu yüzde 10’luk kısım, Thies ayakkabılarda kullanmak üzere vegan deriyi üretmek için kullanılmaya başlandı. Islak yeşile göre, süreç “Tüm değer zincirinde, tamamen zararsızdır”. Thies’in internet sitesinde belirtildiği gibi, “üretim sürecinde hiçbir ağaç kesilmiyor, tek bir bitkiye bile zarar verilmiyor ve yiyecek üretmek için değerlendirilebilecek alanlar kullanılmıyor”. Bu koleksiyonda yetişkinler ve çocuklar için cinsiyetsiz ayakkabılar yer alıyor. Çocuk ayakkabıları tamamen zeytin derisinden yapılmış, yetişkin spor ayakkabılar ise kauçuk taban ve sebzeyle tabaklanmış, kromsuz astara sahip. Thies, çevre dostu deri üretme amacıyla bitki bazlı malzemeleri kullanan tek şirket değil. Örneğin, Alman ayakkabı markası nat-2, hayvan haklarına saygılı deri ayakkabılarını yapmak için kahve çekirdeklerini kullanıyor. Ayakkabılar yüzde 50’ye kadar geri dönüştürülmüş kahve içermekte ve doğal bir kahve kokusu barındırıyor.

Hollandalı tasarımcı Tjeerd Veenhoven palmiye yapraklarından, dokulu deri halılar üretiyor. Lüks moda markası Hugo Boss ise erkek ayakkabıları için ananas derisinden faydalanıyor. Tasarımcı Don Kwaning, geleneksel olarak bir ineğin karnından yapılan rumen deriye benzer bir kumaş yapmak için muşamba kullanıyor. Vegan deri sahasındaki yenilik, hayvansal deri ihtiyacını günden güne azaltıyor. Bitkisel bazlı deri endüstrisinin 2025 yılına kadar 85 milyar dolarlık pazar payına ulaşması bekleniyor.
Kaynak: livekindly, wet-green

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu