Köşe Yazıları

ZİHNİNİ GÜÇLENDİR: MUTLU OLURSUN!

Zihnin gerçekten ciddi bir gücü vardır. Zihin aslında direkt olarak beyin değildir. Zihin nedir o halde diye sorarsanız sözlük anlamı olarak “yaşantıları, öğrenilenleri, bunların geçmişle olan bağlantılarını bilinçli olarak kafada saklama gücü, bellek” demektir. O halde zihnimizi güçlendirmek bizi daha bilinçli ve makul bir hale getirecektir demek sanırım yanlış olmayacaktır. Hatta öyle ki bazı bilim insanları zihnin gücünün insanları hastalıklarından kurtardığını bile ileri sürmüştür. O halde vücut üzerinde bu kadar etkin olan zihnimizi nasıl güçlendirelim diye sorarsanız işte cevabı.

İlk vereceğim cevap aslında sizin de tahmin edeceği gibi egzersiz ve doğru beslenme olacaktır. Araştırmalar, egzersiz ve doğru beslenme gibi sağlıklı davranışlar sergileyen kişilerin yaşlanma sürecinde zihinlerinin daha canlı ve iyi olduğunu tekrar tekrar göstermiştir. Örneğin düzenli egzersiz yapan erkeklerin ileri yaşlarında %60’ ında bunama olmadığını göstermiştir. Yani daha iyi bir zihin oluşturmak istiyorsanız, önce fiziksel sağlığınız üzerinde çalışarak başlayın. Yürüyüşe çıkın, diyetinize daha fazla taze meyve ve sebze eklemeye başlayın ve aşırı alkol tüketimi veya tütün kullanımı gibi kötü alışkanlıklardan vazgeçmeye çalışın. Bunlardan bazıları zor olabilir, ancak beyniniz size yıllarca bunun için teşekkür edecektir.

Diğer bir tavsiye size enteresan gelecek ama mahallenizin haritasını çizmeye çalışın. Yaşadığınız yerde rutin yaptığınız işlerin dışında yaşadığınız yere ne kadar hakimsiniz bunu size harita çizmek gösterecektir. Kendinizi mahallenizin düzenini hatırlamaya, çizmeye ve etiketlemeye zorlamak beyninizin çeşitli alanlarını harekete geçirmeye yardımcı olacaktır.

Bir diğer öneri sürekli yeni birşeyler öğrenmeye çalışmaktır. Araştırmacılar, yalnızca yeni bir beceri öğrenen katılımcıların hafıza testlerinde gelişme kaydettiğini tespit etmiştir. Denemek isteyebileceğiniz bazı şeyler arasında yeni bir dil öğrenmek, bir müzik aleti çalmayı öğrenmek veya yeni bir hobi öğrenmek sayılabilir.

Enterasan bir öneride bazı işleri ters elinizle yani sağlasanız sol elle, solaksanız sağ elle yapmanız. Bu beyni zorlayacak ve çalıştıracaktır.

Sosyalleşin; 2019’da yapılan araştırmalar, sosyal olarak aktif kişilerin de bunama ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Sosyalleşme, beynin birden fazla alanını meşgul etme eğilimindedir.

Hepinize mutlu, huzurlu ve bilincinizin yüksek olduğu yıllar dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu