GündemEkonomi

ZOR ZAMANLARA ÖNLEM

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Bekki ekonomide yaşanan sıkıntılara değindi. Sıkıntıların sebepleri ve reel sektör olarak beklentilerin olduğunu açıkladı.

Başkan Bekki: “Ülke genelinde yaşanan ekonomik zorlukları benzer şekilde Balıkesir özelinde de yaşıyoruz. Son birkaç yıldır ciddi kur şokları ile karşı karşıya kaldık. Ki bu dönemde özellikle Balıkesir’de Organize Sanayiye başta olmak üzere büyük yatırımlar yapılmaya başlandı. BASİAD olarak bizde dahil olmak üzere yeni yatırım alanlarına olan ihtiyaca dikkat çekmeye çalıştık.”dedi.

ÖNGÖRÜLEMEYENLER OLDU

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Bekki, “ Balıkesir’de bir nebze farklılık olsa da; uzun vadeli, büyük yatırımlar yapan şirketlerimiz (finansmanı, mecburen döviz cinsinden yapıyorlar. Zira yüksek enflasyon yüzünden, TL cinsinden uzun vadeli finansman sağlamak mümkün değil. Bu da büyük yatırımlar yapan şirketlerin önemli miktarda döviz borcu biriktirmesine neden oldu. Kimsenin böyle süreç yaşanacağını öngöremeden yapılan işlemler bunlar”dedi.

KREDİ ŞOKLARI!

“Yurtdışı kaynaklı finansman iyice azaldığı için, kur şokunun yanında şimdi diğer problem kredi şoku yaşanıyor. Artık büyük küçük ya da döviz cinsinden borcu olsun olmasın her firma, likidite sıkışıklığından olumsuz etkileniyor. Likiditeye erişim o kadar zorlaştı ki, artık maliyet faktörü daha az tartışılır hale geldi. Yakın ticari tarihimizde de yaşadığımız gibi bu tür ekonomik dar boğazlarda temerrüte düşmeler ve bankaların takipteki alacaklarında artış olması ‘maalesef’ artış eğilimine giriyor. İnsanların borçları belirgin bir süre dahilinde iki misline çıkmışsa istediğiniz hazırlığı hemen yapamıyorsunuz. Temennimiz, bu tarz gelişmelerin son derece az sayıda gerçekleşmesi. ”dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu