Köşe YazılarıBedia Uçak

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

 

Gazetecilerin haklarına kavuştuğu gün olarak bilinir. Basın Kanunu ile haklarına kavuşan gazeteciler için dönüm noktası olan bugün aynı zamanda yaşamını yitirmiş gazeteciler ve öldürülen gazeteciler içinde ama günü olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

 

Haklarına kavuşan gazetecilerin kutlama adıyla değerlendirdiği bugün sadece “gün” adıyla daha çok öne çıkmaktadır. Gazetecilerin Günü daha çok benimsenmiş ve basın kanunun kapsamının genişletilmesi dezenformasyonla mücadele ve benzeri konularda da gelişmeler yaşanmıştır. Günümüzde halk kanadında sosyal medya yasası olarak bilinen basın kanununa giren yeni maddeler olmakla birlikte yetersiz görülen kanun içerikleri için hala gazeteciler farklı haklar konusunda da mücadele yürütmektedir.

Halkın doğru bilgi alması için gece gündüz demeden çalışan “fikir işçisi” gazeteciler, haklarına bundan 60 yıl önce kavuştu. Bu hak gazeteciler için bir dönüm noktası olmuştur.Bu konudaki geçmiş bilgilere şöyle bir göz atalım;

Basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan ve “212 sayılı Kanun”un 4 Ocak 1961’de kabul edilip, 10 Ocak 1961’de Resmi Gazete’de yayımlanması, gazetecilik mesleğinin dönüm noktası oldu. “İş sözleşmelerinin yazılı yapılması”, “sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması”nı da içeren ve gazetecilere sosyal haklar veren kanun, bazı gazete sahipleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Yasayla kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete sahibi, “212 sayılı Yasa” ve “Basın İlan Kurumunun Oluşmasına İlişkin 195 sayılı Yasa”nın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden ortak bildiriye imza attı ve gazetelerin baskısını 3 günlüğüne durdurduklarını duyurdu. Bu olay “9 Patron Olayı” olarak basın tarihine geçti.  Ayrıca bu gelişme üzerine gazeteciler, 3 gün “Basın” adlı bir gazete yayımladı. Basın gazetesi, 11 Ocak’ta faaliyetine başlayıp 3 günlük boykot sırasında düzenli yayınlandı. Bu gelişmelerin ardından 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” ismini aldı.10 Ocak, basın mensuplarını onurlandırmak için sadece Türkiye’de kutlanmasının dışında, haber uğruna görev başında hayatını kaybeden gazetecilerin anıldığı bir gün olarak biliniyor.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlanırken, bu önemli günün tarihi ve nasıl ortaya çıktığı merak edip soranlar oldu. Balıkesir’de günün anlamına ilişkin siyasiler, Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlar gazete ziyaretleri ile bu günü kutluyor ve gazetecilerde ziyaretleri nedeniyle teşekkür ederek aynı zamanda bir anma günü olduğunu hatırlatıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu