Ender GÖKMEN

2018 Yılının En Hızlı Büyüyen Yeşil Girişimleri

Sosyal girişimcilik, çevre sorunlarına yenilikçi çözümler geliştirerek çözülmesine yardımcı olan yeşil bir endüstri yaratıyor. Bazı şirketler, çevresel zararları azaltmak veya tüketici desteği kazanmak için yeşile dönüyor. Yeşil girişimler, doğaları gereği, sosyal sorumluluk, ekonomik değer ve çevresel etkiden kaynaklanan ek zorluklarla karşı karşıya. Bununla birlikte, bu girişimler genelde enerjisi yüksek ve tutkulu kuruculara sahip oluyorlar. Bu da onları, zorlukların üstesinden gelmeye çalışmaya daha yatkın kılıyor ve insanlığın ve dünyanın sağlığını korumaya yardımcı olurken hızlı büyüyebilmelerini de sağlayabiliyor.

#1 Choose Energy

Teksas merkezli girişim Choose Energy, 2008 yılında temiz teknoloji ve hizmetler için bir pazar olarak kuruldu. Ortalama tüketici ve küçük işletmeler için elektrik ve doğalgaz alışverişini basitleştirmek, ortalama koşulları ve yenilenebilir enerji seçeneklerini planlamak amacıyla başlatılan Choose Energy,  rüzgâr enerjisi gibi %100 yeşil bir ürüne geçiş yaparak insanların enerji maliyetlerinden tasarruf etmelerini kolaylaştırıyor. 2015 yılının mart ayında, Select Energy bir C Serisi finansman turunda 14,2 milyon dolar yükseltti ve Ekim 2018 itibarıyla toplam 25,7 milyon dolar büyüme sağladı. 2017 yılında Select Energy, Red Ventures tarafından satın alındı.

#2 WISErg

WISErg kendisini “Kentsel organik ürünlerin yönetimi için devrim niteliğinde bir çözüm oluşturmak için biyolojik, temiz ve yüksek teknolojili sistemleri birleştiren hibrit teknoloji şirketi” olarak tanımlıyor. The Harvester ürününü, gıda atıklarını çöpe gitmeden yüksek kaliteli gübre haline getiren bir makine olarak ifade edebiliriz. 2014 yılında ticari olarak piyasaya sürülen şirket, erken başarı elde etti. 2018 Ekim ayından itibaren dokuz fonlama turunda 69,8 milyon dolar aldı.

#3 Holganix

Organik çim bakımı üzerine çalışan Holganix, doğal mikroorganizmalar içeren çevre dostu çim bakımı ürünleri satıyor. Ürünleri gübre kullanımını yüzde 90 kadar azaltıyor. Holganix’in yönetim ekibi geçmişte iki milyon dolarlık iki çim bakım şirketini başarıyla büyüttü ve şimdi ‘daha yeşil ve daha büyük bir hedefle’ büyümeye odaklanıyor. 2016 Dünya Günü’nden itibaren firma, 45’er ton nitrat ve fosfat ile 11 ton pestisiti elimine etme sözü verdi. Yeşil girişim, 2015 yılında tohum aşaması yatırımcılığından 300.000 dolar ve 2017’de de bir girişim turunda 3 milyon dolar topladı. Ekim 2018 itibariyle toplam finansman altı turda 4,9 milyon dolara ulaştı.

Kaynak: Investopedia

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu