30 Ağustos Zafer Bayramı
İşgalci Yunan ordusunun Türk taarruzu sonrası geri çekilmeye başladığı ve Milli Mücadele’nin zafere döndüğü günün yıl dönümü her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlandı. Pandemi koşulları göz önünde bulundurularak kutlanan bayram törenleri sade geçti. Peki 30 Ağustos hangi anlamı içinde barındırıyor ve bugünlere uzanan büyük taarruz adından söz ettiriyordu.
Tarihe dönüp baktığımızda okul zamanında hatırladığımız bilgilerden tutun bugün bu bilgilere her an ulaşabileceğiniz internet medyası dünyası içinde bi dolu bilgi yer alıyor. Bugün günün anlamı ve önemi üzerinde şu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Taarruz 26 Ağustos’ta Başladı. 26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam eden Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlandı.. Taarruzun planlaması büyük bir gizlilik ve titizlik içinde yapılmıştır. Taarruzun zamanından Gazi Mustafa Kemal Paşa ve yanındaki bir iki yakın mesai arkadaşından başka kimse haberdar olmadı. Büyük Taarruz öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden dördüncü defa olmak üzere Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutan unvanı verildi. 30 Ağustos’ta Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerek basında gerekse halk arasında büyük sevinçle karşılanmış ve orduya ve ordunun Başkomutanına başarılarından dolayı tebrik telgrafları gelmiş.
İLK KUTLAMA 1924’TE
Zaferden iki yıl sonra 30 Ağustos 1924’te Dumlupınar’da Büyük Zafer’in Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da katıldığı bir törenle hem zafer kutlanmış hem de şehitler anılmıştır. Törende Fevzi Paşa yaptığı konuşmada Büyük Taarruzun bütün aşamalarını anlatmış zaferin önemi konusunda törene katılanlara geniş bilgi vermiştir. Ardından diğer protokol konuşmaları yapılmış ve en son da Gazi Mustafa Kemal Paşa bir konuşma yapmıştır. Konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Paşa, Büyük Zafer’in Türk milleti için ne anlam taşıdığını ve bundan sonra genç Türkiye Cumhuriyeti’nin izleyeceği yol ile ilgili görüşlerini anlatmıştır. Törende ayrıca “Meçhul Şehit Anıtı”nın temeli de atılmıştır. Bu törenden iki yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir kanun çıkarılarak 30 Ağustos’un ordunun bayramı olduğu belirlenmiştir.