Gündem

DOĞU’NUN İNCİSİ ‘TİFLİS’

V. Yüzyılda Kral Vahtang Gorgasal ‘ın av alanıymış Tiflis . Bir gün ava çıkan kral şahinini salmış ama kuş bir daha geri dönmemiş. Kralın kuşunu aramışlar taramışlar en sonunda bir sıcak su kaynağında ölü halde bulmuşlar . Kral kuşunun öldüğü yerde bir kent kurulmasını emretmiş ve böylece kent kurulmuş, adı da ‘’sıcak su’’ anlamına gelen Tbilisi olmuş . Tarih boyunca Gürcü , Osmanlı , Fars ve Rus İmparatorlukları himayesi altına girmiş olan Tiflis , Sovyetler Birliğinin dağılmasından bu yana Gürcistan’ın başkenti olup aynı zamanda da yüze yakın etnik grubu barındıran şehridir. (Nüfusun %20 ye yakın kısmı Azeri , Ermeni , Türk , Kafkas halklarından oluşmaktadır ) Kafkas dilleri arasında en çok konuşulan dil olan Gürcüce , kendine has alfabesiyle günümüzde , dünyadaki 14 alfabeden biri olma özelliğini koruyor. Gürcü edebiyatının en önemli ismi sayılan Shota Rustaveli’nin adı şehrin en merkezi caddesinde , Gürcistan’ın farklı şehirlerindeki üniversitelerinde ve daha bir çok yerde hala yaşatılıyor. Aslen bir Gürcü olan Sovyet devlet adamı Stalin de bu şehre adını altın harflerle kazıtanlardan . Onun yaptığı büyük yatırımlar sayesinde Tiflis’te bugün kullanılan metro sisteminin , fabrikaların , işçi mahallelerinin temelleri atılmış .
Gürcistan tarihinin her döneminde önemli bir yer tutan şarabın tarihi de burada 7000 yıl öncelere dayanıyor. Şehrin merkezindeki Sololaki Tepesi üzerinde bulunan Narikala Kalesi kalıntıları üzerindeki Kartalis Deda Heykeli de (Gürcülerin Anası olarak bilinir) sol elinde dostlar için uzattığı bir tas şarap ve sağ elinde düşmanlar için bir kılıçla , şaraba verilen önemin de simgesidir aynı zamanda . Dünyanın en eski şarap ülkesi olarak anılan bu ülke , 521 çeşit üzümle rakiplerine taş çıkarmakta haklı ( En çok yarı tatlı kırmızı şarapta iddialı olsalar da şarabın her çeşidi çok başarılı. Saperavi, Kindzmarauli cinsi şaraplar ise en çok tüketilenlerden ) Turistik caddelerde sıklıkla rastlanan vinotekalarda şarap tadımı olmazsa olmazlardan. Vinomania adlı şarap evi , doğunun misafirperverliği ve Gürcistan’ın en seçkin şaraplarıyla ziyaretçilerini karşılıyor.
En Çarpıcı Noktalar
Ortasından Kura Nehri geçen bu güzel şehrin merkezine neler sığmamış ki ! Narikala Kalesine çıkıp şehir manzarasına arkanızı döndüğünüzde adeta bir sürpriz gibi görünen engin bir vadi , Narikala’dan şehri boydan boya katederek merkezdeki Rike Park’a inen enfes manzaralı bir telefirik sefası , yüksek sülfür oranıyla her derde deva hamam bölgesi Abanotubani , bu bölgede yöresel evlerden oluşan daracık sokaklı mahalleler (adeta bir ressamın tablosundan çıkmış gibi) , Tiflis’in modern yüzü Özgürlük Meydanı , tiyatrolarla , müzelerle donatılmış meşhur Rustaveli Caddesi .. Merkezin hemen yanı başında yer alan Kaplumbağa gölü ve şehri tepeden izleyen Mtatsminda Eğlence Parkı da Tiflis’te görülmesi gereken noktalardan. Avrupa ve Asya’nın kavuştuğu noktada yer alan Tiflis , kendine has mimarisiyle şehri süsleyen kiliseleri ve çatılı balkonları olan yerel evleriyle diğer tüm Avrupa şehirlerinden bir hayli farklı. Doğunun , Kafkasların , Rus kültürünün , modernizmin ve aynı zamanda eskinin güzelce harmanlandığı bu şehir , gece hayatı açısından da cezbedici sayılabilir. Kumarhaneler ve modern gece klüpleri oldukça işlek olsa da sesi güzel Gürcülerin canlı performanslarını dinlemek de bir o kadar cazip alternatiflerden.
Gürcü Mutfağı
Yumurtalı pideleri Haçapuri ve iri mantıları Khinkali Gürcü mutfağında başı çekenlerden. Sokak tezgahlarında satılan atıştırmalık cevizli sucuklar , çeşit çeşit baharatlar ve yemişler de buranın kendine özgü tatlarından . ( Yemeğin üstüne shot atılan Gürcü vodkası çaçanın alkol oranı bir hayli yüksek. Uyarmakta fayda var ) Not : Gürcü geleneklerinden , boynuzda şarap içmek ve Kafkas danslarını izlemek burada yapılabilecek en keyifli turistik aktivitelerden .
Gürcistan ‘ a vizesiz giriş yapabilme fırsatı nedeniyle seçtiğimiz Tiflis , bize beklentilerimizden çok daha fazlasını sundu.

Tiflis

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu