81 İL İÇİNDE BALIKESİR BİRİNCİ

81 İL İÇİNDE BALIKESİR BİRİNCİ

Balıkesir 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu sıkıntısı çekmeyecek. Yapılan araştırma sonuçları bunu söylüyor. Tarım ve Hayvancılığın Başkenti Balıkesir, 81 il arasında 50 gölet sözüyle birinciliği göğüslüyor.

ESTETİĞE ÖRNEK ÇAY DERESİ

Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hem zirai arazileri korumak hem de vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak gayesiyle inşa edilen dere ıslahlarında estetiğe büyük önem veriliyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla estetiğe, emniyete ve ekonomik olmasına ehemmiyet verilen dere ıslahlarının bir örneği de Balıkesir Çay Deresinde kendini gösteriyor.

ŞENÖZ ‘HAVUZLAMA YAPILIYOR’

DSİ 25’inci Bölge Müdürü Erol Şenöz , ‘Büyükşehir Belediyesinin rekreasyon alanında, suyu şişirmek için bir kapak yaptıklarını belirtti. Şenöz, ‘ Bu alanda bir havuzlama yapılıyor. Belediye burada birtakım çalışmalar yapacak’dedi. Müdür Şenöz, Çay Deresi ıslahı tamamlandı ancak Başçeşme mezarlığı ile Gençlik Merkezine kadar olan bölümde de ‘‘Belediye’nin isteği ile bir plan proje çalışması başlatıldı’’ diyerek yeniliklerin, Balıkesir’in geneline yayıldığı mesajını verdi.

———————————–

ÇAY DERESİNDE ISLAH TAMAM

DSİ Çay deresini ıslah etti. 2 bin 700 metrekarelik alanda gerçekleştirilen ıslah çalışması sırasında 3 e kuralına uygunluk gözetildi. Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ısrarla üzerinde durduğu Estetik, Emniyet ve Ekonomik kuralı ile şehrin estetiğine uygun tarihi görsel güzellik ön planda tutuldu.

**2bin 700 metrelik ıslahın sadece 800 yada bin metrelik bir alanında bu çalışma söz konusu. Dere, geliyor, genişliyor ve yine daralarak geçiş sağlıyor. Suyu şişirildi. Belediye buranın üzerinde etkinlikler yapacak. DSİ tarafından yapılan Kapaklarla bu alanda su şişirme çalışması yapıldı. Büyükşehir Belediyesi ise burada suyun şişirilmesi ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdi. DSİ olarak biz, 3 yaya köprüsü,2 karayolu köprüsü ve 1 tren yolu köprüsü olmak üzere çalışma yaptık.

DOLULUK ORANI YÜZDE 84

DSİ olarak merkezden geçen tüm derelerin ıslahı yapıldı.25-30 kilometre deresi olan Balıkesir’de şuan için ıslah edilmeyen dere kalmadı. Barajlar barajında Balıkesir’in içme suyunun temin edildiği İkizcetepeler Barajında aynı zamanda taşkın koruma hizmeti ve sulama hizmeti de gerçekleştiriliyor. Barajın doluluk oranı yüzde 84.Baraj, Balıkesir’i 2 yıl boyunca idare edebilecek dolulukta.135 bin metreküp su var. Balıkesir buradan yılda 35 milyon metreküp su alıyor.

SUSUZLUK YOK

DSİ Balıkesir 25’inci Bölge Müdürü Erol Şenöz, ‘Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sulama alanlarına su takviyesini yapacak olan Barajlarda doluluk yeterli seviyelerde. Barajlarda göllerde su sarfiyatları başladı. Balıkesir ve Çanakkale’de doluluk oranları yüzde 80. Örneğin Çaygören Barajı Sındırgıda Savaştepe de ki Sarıbeyler Barajı, Gönen Barajı, Altınovadaki Madra Barajı, Manyas ve Havran Barajları var.Bu barajlarda ortalama doluluk oranı yüzde 80. Sulama ve içme suyu olarak bir problem yok. Sezona dolu giriyoruz.’dedi.

BALIKESİR 50 GÖLETLE BİRİNCİ SIRADA

Müdür Şenöz, ‘Bakanımız 4 yıl içinde Bin 71 gölet istiyorum demişti tüm DSİ camiasına. Balıkesir olarak 50 göleti yapma taahhüdünü verdik. 50 gölet sözü ile Balıkesir, 81 vilayet arasında birinci sırada. Ve bunu yapacağız. Çanakkale’de de 27 gölet yapacağız. Toplamda 77 gölet yapılmış olacak. Balıkesir ‘de çoğu yapılmış,proje aşamasında olan ve yapılacak olanlarda hala çalışmalar sürdürülüyor.2019 sonuna kadar bu taahhüdümüz yerine getirilmiş olacak. Balıkesir Tarım ve Hayvancılık şehri. Vatandaşlarımız için sulu tarıma geçirilmesi açısından da önemli. Köyden kente göçü engellemekte sulu tarım sayesinde sağlanabilir.2019 yılında 50 göletimiz işletmeye açılmış olacak. ’ifadelerine yer verdi. Semra Aman Akyürek