GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Amazon ormanları yanıyor

Dünyanın akciğerleri olarak anılan Amazon ormanlarında çıkan yangınların önüne geçilemiyor. Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden (INPE) yapılan açıklamada, Amazon bölgesinde geçen yılın aynı dönemine oranla çıkan yangınlarda yüzde 84 artış olduğu belirtildi.
Dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazon, küresel ısınmanın hızını yavaşlatan hayati bir karbon deposu. Bölge, aynı zamanda, yaklaşık üç milyon bitki ve hayvan türüne ve bir milyon yerli insana ev sahipliği yapıyor. Orman yangınları genellikle Brezilya’daki kurak mevsimde meydana geliyor, ancak aynı zamanda sığır çiftliği ve kereste imalatı gibi işler için yasa dışı olarak ormanları tahrip etme çabalarının başladığı da biliniyor.
INPE, ocak ve ağustos arasında 74.000’den fazla yangın tespit ettiklerini belirtiyor. Bu, kayıtlar 2013’te başladığından beri görülen en yüksek sayı. Geçen hafta perşembe gününden beri çoğunlukla Amazon bölgesinde olmak üzere 9.500’den fazla orman yangını gözlemlendi. Buna karşılık INPE’nin açıklamalarına göre, 2018 yılının aynı döneminde yangın sayısı 40.000’den biraz fazlaydı.
Orman yangınlarında meydana gelen yükseliş raporları, Bolsonaro’nun çevre politikaları hakkındaki eleştirileri destekler nitelikle. Bilim insanları, Amazon’un cumhurbaşkanının ocak ayında görevini üstlenmesinden bu yana çevre koruma alanında yatırım yapmayarak durumu kötüleştirdiğini belirtiyor.
Geçtiğimiz on yılda, önceki hükümetler federal kurumlar ve para cezaları sisteminin eylemiyle ormanların ormansızlaştırılmasını azaltmayı başarmıştı. Ancak Bolsonaro ve bakanları cezaları eleştirdi ve çevre suçlarındaki mahkumiyetler ile kereste el koymalarında düşüşe gitti. Bolsonaro ise yaptığı bir açıklamada yangınlardan çevreci grupların sorumlu olduğunu belirtti.
Kaynak: BBC

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu