“Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir”
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı, “Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir” projesinin imza töreni gerçekleşti.
“Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir”… Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nı (SOGEP) GMKA gerçekleştirdi. Bu kapsamda desteklenen proje ile Balıkesir’de kırsal kalkınmanın desteklenmesi amaçlar arasında yer aldı. Devamında, arıcılığın profesyonel bir meslek haline gelmesi ve bireylerin arıcılık mesleğine yönlendirmede destek vermek amaçlar arasında yer alıyor.
Projenin Uygulama Süreci Sözleşme İle Başladı
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman’da sözleşme imzaladı. Böylece, projenin uygulama süreci sözleşme ile başladı.
Sözleşmesi imzalanan proje ile Balıkesir’de süre gelen kalkınma ilkesine uygun olarak kararlar oldu. Bu kararlar; arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlar arasında. Devamında, Doğal arı ürünlerinde verimin, kalitenin, katma değerinin artması ve markalaşmasını sağlamak hedefler arasında yer alıyor. Yenilikçi ürünler üreterek üretim ve pazarlama sisteminin gelişmesi hedefleniyor. Ayrıca, bölgede kırsal kalkınmanın desteklenmesini. Arıcılığın profesyonel bir meslek haline getirilmesini bu sayede de gençlerin, kadınların ve dezavantajlı bireylerin arıcılık mesleğine yönlendirilmesine destek sunulmasını sağlayacak projenin süresi 12 ay olarak belli oldu.
Dezavantajlı Bireyler Hem Arı Üretimini Yönlendirecek Hem De Kurulumu Olan Tesislerde İstihdamları Gerçekleştirecek
GMKA ilan ettiği Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ile kırsalda katma değerli üretimin artmasını destekliyor.
Uygulama alanı Altıeylül, Sındırgı, Bandırma, Kepsut ve İvrindi ilçeleri oldu. Böylece proje, arıcılığın gelişmesi adına Balıkesir ilinin tamamına katkı sağlayacak. Devamında, dezavantajlı bireyler hem arı üretimine yönlendirme olacak hem de kurulu olan tesislerde istihdamları gerçekleşecek. Arı ürünlerini çeşitli hale getirerek meyveli ballar ve mixler gibi yenilikçi ürünlerin üretimi oalcak. Ayrıca propolis, polen, arı sütü gibi katma değerli ürünlerin de üretimi olacak.
Ödül Almış 3 Çeşit Bal Ulusal ve Uluslararası Pazarlara Ulaşacak
“Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir” projesini Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yürütecek. Böylelikle, “Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir” projesi ile arı ürünlerine marka değeri kazanımı olacak. Devamında, bölgedeki arı ürünlerini ve Paris Honey Awards’tan ödül almış 3 çeşit balın ulusal ve uluslar arası pazarlara ulaşma çalışmaları olacak.
Bölgemizde olması planlanan ana arı üretimi, arı sütü üretimi. Polen üretimi, propolis üretimi, hastalık ve zararlılarla mücadele eğitimi. Balmumundan kozmetik ve hediyelik eşya yapımı ve genel arıcılık eğitimleri sonrasında yapılan sınavlarda başarılı olan bireylere kovanlar hibe olacak. Son olarak, arıcılığın gelişmesi üretim kapasitesinin ve işletme sayılarının artması olacak.
..“Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir”…
Haber: Alper Çobanoğlu