Yemen'de Kıtlık Tehlikesi

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, finansman yetersizliğinden dolayı Yemen’deki çalışmalarını durdurma kararı aldı.

Yemen’de Kıtlık Tehlikesi… Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, finansman yetersizliğinden dolayı Yemen’deki çalışmalarını durdurma kararı aldı. Kararın, Yemen’de yetersiz beslenen 2 buçuk milyona yakın kişiyi olumsuz etkileyeceği ifadeler arasında yer aldı.

Yemen’de İnsani Kriz Büyüyor

Siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen’de, insani krizi derinleştirecek olay meydana geldi. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, yetersiz beslenmeyi önleme programını gelen ay itibarıyla askıya alacağının bilgisini verdi.

Ayrıca gerekçe, mevcut kaynakların azalması ve finansman yetersizliği oldu. Gelecek 6 aylık plan için gereken finansmanın 1 milyar dolar olduğu tahminler arasında. Ancak bu miktarın yüzde 28’in bir araya geldiği belli oldu.

Dünya Gıda Programı bir rapor yayımladı. Yayımladığı rapora göre karar, Yemen’de yetersiz beslenen 2 buçuk milyona yakın kişiye etki gösterecek.

Yemen Kıtlık Tehlikesi Var

Uluslar arası yardımlarda düşüş var. Bununla beraber, Yemen’de kıtlık tehlikesine de kapı aralıyor. Ayrıca, Yemen’in orta kesimindeki Marib’de kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Yemenli yetkililer, yardım kuruluşlarına gıda, su ve barınak yardımı için duyuru yapıyor. TRT Haber’in edindiği bilgiye göre, bunun beraberinde, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerinde de yardım çağrısı yapıyor.

Yemen‘de Kıtlık Tehlikesi…

Kıtlık nedir ?

Kıtlık, yaygın ve sürekli açlığa, etkilediği insanların aşırı zayıflayıp güçten düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca, ölüm oranında önemli bir artışa yol açan aşırı ve uzun süreli gıda darlığı. Gıda darlığı çekilen bölge ya da ülkedeki tüm sınıfları ve toplulukları şu ya da bu oranda etkileyen kıtlıklar genel kıtlıktır.

Hangi ülkelerde kıtlık var?

Şu anda kıtlık riski olan Somali, Etiyopya, Güney Sudan, Yemen, Nijerya gibi ülkelerde şiddetli çatışmalar bu felaketin ortak paydasıdır. Ancak iklim faktörleri giderek artan oranda kıtlık felaketinde önemli rolü var.

Ayrıca, genel bakış Yemen’de oluşan bu ölümcül kıtlığın en önemli sebebi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri öncüllü koalisyonun Yemen’e müdahalesi sırasında uygulanan ablukadır.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı;

Tarihçe. WFP, 1960 yılında gerçekleşen Gıda ve Tarım Örgütü konferansından sonra ABD Food For Peace programının direktörü George McGovern’ın önerisiyle kuruldu. WFP ilk çalışmalarını 1963 yılında deneysel amaçlarla gerçekleştirdi ve Sudan’daki Wadi Halfa’da halka gıda yardımı yaptı.

yardım dünyadan haberler yemen Kıtlık İnsani Kriz Marib Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber