Balıkesir Kara Lastiğin İzinde
Balıkesir’de çiftçiler kara lastik ayakkabılarıyla tarlalarının ve bağ bahçelerinin izini sürüyor.
Balıkesir Kara Lastiğin İzinde
Balıkesir merkezde yer alan Ayakkabıcılar Çarşısı’nda 35 yıldır ayakkabıcılık yapan Turgut Tanarslan, 20 metrekarelik ayakkabı dükkanında yılların eskitemediği lastik ayakkabıları vitrininden eksik etmiyor. Balıkesir merkezin en eski çarşılarından birisi olan Ayakkabıcılar Çarşısı’nda dedesinden ve babasından kalan ayakkabıcılık mesleğini 35 yıldır devam ettiren Turgut Tanarslan, dükkan vitrinini son zamanlarda görmeye alışık olmadığımız lastik ayakkabılar ve farklı çeşitleriyle süsledi.
Kara Lastiklerle Toprağın İzini Sürüyorlar
Tarım ve hayvancılığın yoğun yaşandığı Balıkesir ilinde, bu meslek gruplarında çalışanların sıkça tercih ettiği ilk eşya genellikle kara lastik ayakkabılar oluyor. Balıkesir’de çiftçiler kara lastik ayakkabılarıyla tarlalarının ve bağ bahçelerinin izini sürüyor.
Sağlamsa! Kara Gri Sarı Lastik Çizme ve Ayakkabıdır
Özellikle kara lastik ayakkabıların plastikten üretiliyor olması, içerisine yağmur suyu almamakla birlikte tarım arazilerinde iş gören vatandaşlara bir çok anlamda kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca kırsal kesimlerde yaşayan ve meslek hayatlarını devam ettiren vatandaşların doğal şartların getirdiği zorluklara karşı en sağlam ayakkabıları, kara lastiklerdir. Her cebe uygun yapısı ve son derece sağlam olan kara lastikler, günümüzde gelişen ayakkabı teknolojisine meydan okuyor. Özellikle son dönemlerde insanların bunaltıcı şehir hayatından sıyrılıp, doğal ve organik ürünleri topraktan elde ettiği ‘Hobi Bahçeleri’ olarak adlandırılan alanlarda da değişik motiflerle süslenmiş lastik ayakkabıların kullanıldığını görüyoruz. Kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların tercihi olan lastik ayakkabılar, günümüz alışkanlarımızın bir parçası oluyor.
“Hobi bahçelerinde de çiçeklisi ve daha farklı konseptlerde çıkmaya başladı”
Günümüzde lastik ayakkabıların genelde kırsal mahalle sakinlerinin kullandığından bahseden Turgut Tanarslan, “Lastik ayakkabıları genelde kırsal mahalle sakinleri kullanıyor. Tarlaya giderken, denize girerken, havuza girerken, bahçeye giderken, kimisi balık tutarken, kimisi hayvanına bakarken çizme, lastik olarak kullanılıyor. Şimdi bir de son 10 yılda trend olan hobi bahçelerinde de çiçeklisi ve daha farklı konseptlerle de çıkmaya başladı” şeklinde konuştu.
“Cebe uygunluğu açısından tercih sebebi”
İnsanların daha çabuk ulaşabilmesi ve ekonomik oluşundan dolayı tercih edilme sebebinden bahseden Turgut Tanarslan, “Özellikle ekonomik oluşu yani cebe uygunluğu açısından insanlara avantajlı gelmektedir. Yapım aşamasında ise genelde plastik malzemelerden yararlanıyorlar. Plastikten üretiliyor. Astarlı, astarsız, yazın deliklisi, kışın deliksizi insanlar tarafından mevsimsel uygunluğuna göre tercih ediliyor” dedi.
“Coğrafyamızda bir çok ürün topraktan tezgahlara gitmekte”
Balıkesir’in bereketli topraklara sahip olmasından dolayı bir çok ürüne ev sahipliği yaptığından bahseden Turgut Tanarslan, “Balıkesir biliyorsunuz ki tarım şehri olarak ön plana çıkmakta. Coğrafyamızda bir çok ürün topraktan tezgahlara gitmekte. Tarımın bu kadar çok yaşandığı bir memlekette genelde vatandaşlarımız benden bağda bahçede kullanmak için alıyorlar. Aynı şekilde bizim memleketimizde hayvancılıkta yoğun bir şekilde yaşanıyor. Yine bu sebeple benden alabiliyorlar. Onun dışında balıkçılık için bizden lastik ayakkabı alan kişi sayısı 100 tanede 1 tanedir” şeklinde kendini ifade etti.
“Kullanım alanı daraldı, kullanım yaşı yükseldi”
Günümüzde ayakkabı teknolojisinin gelişmesiyle beraber lastik ayakkabıların genç kesimin sosyal hayatlarında tercih etmediğinden bahseden Turgut Tanarslan, “Son zamanlarda kullanım alanı iyice azaldı. Şu an lastiği kullanan köylümüzün de yaş grubu 40 yaş ve üzeridir. 40 yaş ve altındakiler genelde spor ayakkabısı kullanıyor. Gençlerimize lastik ayakkabı kullandıramıyoruz. Yani kullanım alanı daraldı, kullanım yaşı yükseldi” dedi.
Haber : Alper Çobanoğlu
Balıkesir Geleneksel El Sanatları hakkında detaylı bilgiye ‘buradan‘ ulaşabilirsiniz.