Balıkesirli Kadın Kağıt İple Tasarladı, Amerika’ya Gönderdi
Pandemi Hobisi Küresel Markaya Dönüştü: Dilek Aslan’ın Hikayesi
Koronavirüs döneminde evde vakit geçirmek için yeni bir uğraş arayan Dilek Aslan, bugün özgün çanta tasarımlarıyla hem Balıkesir’de hem de yurt dışında tanınan bir isim haline geldi. Kağıt iplerle, makrome ve patchwork kumaşlarla ürettiği çantalar, Kıbrıs ve Amerika dahil birçok yere gönderiliyor.
“YouTube’dan Öğrendim, Tasarımlarım Bana Ait”
Kapanmalarla birlikte işine ara vermek zorunda kalan Aslan, bir YouTube videosuyla dikişle tanıştı:
“Evde kalınca hobi olsun diye başladım. Kağıt iplerle çantalar örmeye başladım. Önce dolaba koydum, sonra satmaya başladım. Yavaş da olsa siparişler geldi. Kıbrıs’a, Amerika’ya kadar çanta gönderdim.”
Her tasarımının kendine ait olduğunu vurgulayan Aslan, el işçiliğinin özgünlüğünü korumaya özen gösteriyor:
“Tasarımlarım tamamen bana ait. Kopya değil, alıntı değil. Her çanta tek. Müşteri o çantadan sadece kendisinde olduğunu bilsin istiyorum.”
Patchwork ve Kağıt İp Bir Arada
Annesiyle birlikte patchwork çantalar da üreten Dilek Aslan, artık kumaş parçalarını değerlendirerek geri dönüşümü sanata dönüştürüyor:
“Renk uyumu çok önemli. Parçaları değerlendiriyorum ama kumaş da alıyorum. Her biri modern ve şık olmalı. El üretimi çevreye katkı sağlıyor. Geri dönüşümü zevke ve hobiye dönüştürdüm.”
Kağıt ip, koton ip ve makrome kullanarak farklı yaş gruplarına hitap eden çantalar tasarlıyor:
“Çocuktan yaşlıya herkesin beğeneceği modellerim var. Her biri farklı renk, desen ve aksesuar uyumuna sahip.”
“İlk Çantamı Sattığım Günü Unutmam”
Ağustos ayından bu yana Balıkesir’de Hanımeli Pazarı’nda satış yapan Aslan, o günü hâlâ hatırlıyor:
“İlk pazar günümde, ilk yaptığım lacivert-sarı çantayı sattım. Genç bir bayan aldı. Elim boş dönmedim, çok mutlu oldum.”
“Her Çanta Bir Hikâye”
Her modelin üretim süresi farklı olsa da hepsi aynı emeği taşıyor:
“Bazılarını birkaç günde bitiriyorum, bazılarıyla 15 gün uğraşıyorum. Desenler zorlaştıkça sabır gerekiyor. Ama ortaya çıkan sonuç bütün yorgunluğa değiyor.”