Karesi’de 1920'ler: O Yılların En Meşhur Dükkanları

1920'li yıllarda Balıkesir’de alışveriş nereden yapılırdı? Şekerci Orhan’ın dükkânına kimler uğrardı? Eski çarşının unutulmaz esnafları bugün ne yapıyor?

1920'li yıllarda Balıkesir’in kalbi hiç şüphesiz Karesi çarşısında atardı. Anafartalar Caddesi boyunca uzanan o canlılık, her sabah kepenk açan esnafların selamıyla başlar, öğleden sonra çay ocağında demlenen muhabbetle devam ederdi. Şekerci Orhan’dan alınan akide şekeri, pasajın içindeki terzide verilen ölçüler, kunduracının vitrinine ilişen gözler… Her biri Balıkesir’in hafızasında silinmez izler bıraktı. Bugün büyük alışveriş merkezleriyle değişen kent yaşamı, 20'li yılların sade ama samimi çarşı kültürünü aratıyor. Peki o yıllarda Karesi’de hangi dükkanlar meşhurdu, kimler hâlâ anlatılıyor?

Şekerci Orhan – Anafartalar Caddesi’nin Unutulmaz Lezzeti

Balıkesir’in Karesi semtinde, 1920'li yıllarda çarşı hayatının vazgeçilmezlerinden biri de Şekerci Orhan’dı. Orhan Günvaran, 1963’te kendi dükkanını açtıktan sonra, 1970’te Anafartalar Caddesi’ndeki 9 metrekarelik dükkanına taşındı ve yıllarca burada tatlı severlerle buluştu.

O yıllarda şekercilikte çeşit bolluğu, müşteri ilişkileri ve el yapımı tatlıların önemi büyüktü. Günvaran, 50’den fazla şeker ve çikolata çeşidi sunar, özel gün tepsileri hazırlar, bayramlarda ve düğünlerde öne çıkardı.

“Eskiden akide şekerleri 42 çeşitti, bugün 4 çeşide düştü” sözleriyle değişimi vurgulayan Orhan amca, müşterilerinin yıllar içinde azaldığını, ama yine de işine tutkuyla devam ettiğini söylüyor.

Anafartalar caddesi üzerindeki Şekerci Fuat'ın dükkanı ve çırağı şekerci Orhan
(kaynak: mazideki Balıkesir arşivi)

Aynalı Çarşı ve Eski Ustalar: Karesi’nin Esnafla Dolu Pasajları

Karesi’nin tarihi çarşılarında yalnızca dükkanlar değil, küçük pasajlar ve “Aynalı Çarşı” gibi mekanlar da vardır. Bu pasajlarda berberler, lokantalar, anahtarcılar uzun yıllar boyunca hizmet verdi.

Örneğin, Aynalı Çarşı’da 71 yaşındaki Yüksel Üngün hâlâ dükkânını çalıştırıyor. “Ben bir ben kaldım en eski esnaflardan” diyen Üngün, sabah erken saatlerde işyerini açar, öğle sonrası diğer esnaflar gelir.

Bu pasaj, günümüzde nostaljik bir dokuyu korurken, o yıllarda Karesi’nin merkezi ticaret damarlarından biriydi.

1922 yılında çarşı esnafları (kaynak: mazideki Balıkesir arşivi)

Diğer Esnaf Hatıraları: Çarşı Muhasebesi

20'li yıllarda Karesi’de çarşı hayatı yoğun ve çeşitliliğiyle dikkat çekiciydi. Her sokakta:

  • Bakkallar ve tatlıcılar

  • Çarıkçılar, kunduracılar

  • Kırtasiyeciler, çiçekçiler, oyuncakçılar

  • Çay ocakları, küçük lokantalar, kahvehaneler

Mahalle kahvehaneleri, esnafın, mahallenin ve şehrin gündemini konuştuğu yerlerdi. Oyunlar (tavla, iskambil) ya da sade sohbetler, o dönemin sosyal hayatının temel taşlarındandı.

1926-27 yılları Balıkesir Şamlı Nahiyesi Hüseyin kula'nın bakkal dükkanı
(kaynak: mazideki Balıkesir arşivi)

Bugün pek çoğu sadece hafızalarda kalan o dükkanlar, Karesi’nin belleğinde yaşamaya devam ediyor. Eski esnafın sıcak selamı, vitrinlerin mütevazı ışıltısı ve çarşıdaki o tanıdık kalabalık… 20'lerde Balıkesir’de yaşamak, sadece alışveriş değil; bir kültürün parçası olmaktı.

Bu tarz içeriklerden daha fazla haberdar olmak istiyorsanız tıklamanız yeterli!

balıkesir'de yaşam esnaf
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber