Balıkesir’de Midye Alarmı: “Binlerce Ton Kaçak Tüketiliyor!”

Balıkesir, Türkiye'de midye yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden biri olarak öne çıkarken, sektör temsilcilerinden dikkat çeken açıklamalar geldi.

Her yıl binlerce ton kaçak midye dolması tüketiliyor

Yalova, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Midye Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Özerdem Maltaş, Türkiye’de her yıl binlerce ton kaçak midye dolması tüketildiğini belirterek ciddi sağlık risklerine dikkat çekti.

Midyenin tamamını karalamak doğru değil

Maltaş, midyenin doğru üretildiği takdirde güvenli ve değerli bir protein kaynağı olduğunu vurguladı ancak merdiven altı üretimin halk sağlığı açısından tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi. “Midyenin tamamını karalamak doğru değil. Sorun, menşei belli olmayan kaçak ürünlerde.” diyerek tüketicilerin bilinçli davranması gerektiğini ifade etti.

“Çiftlik midyeleri haftalık analizlerle denetleniyor”

Türkiye’deki tüm midye çiftliklerinin Tarım ve Orman Bakanlığı onayıyla kurulduğunu hatırlatan Maltaş, Balıkesir kıyıları da dahil olmak üzere üretim bölgelerinden her hafta deniz suyu ve midye numunelerinin alındığını, mikrobiyolojik ve toksin analizlerinin yapıldığını belirtti. Şu ana kadar çiftlik midyelerinde satışa engel herhangi bir bulguya rastlanmadığını söyleyen Maltaş, “Çiftlik midyesinden zehirlenme ihtimali neredeyse sıfır.” dedi.

Maltaş’a göre asıl tehdit; izinsiz, denetimsiz şekilde toplanan ve kontrolsüz koşullarda hazırlanan kaçak ürünler. Bu ürünlerin tartışmasız şekilde halk sağlığı için risk taşıdığını vurgulayan Maltaş, “Dileyen her kurumla denetim raporlarımızı paylaşmaya hazırız. Tüketici menşei sorgulamalı.” ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan kritik uyarı: “Denetimsiz midye ağır metal depolayabilir”

Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun ise son günlerde İstanbul’da görülen şüpheli gıda zehirlenmelerine ilişkin önemli bir değerlendirme yaptı. Otopsi bulgularının bazı kabuklu deniz ürünleri zehirlenmesi vakalarıyla benzerlik gösterebileceğini belirten Ercoşkun, laboratuvar sonuçları netleşmeden kesin hüküm verilmemesi gerektiğini söyledi.

Midyenin çevresindeki ağır metalleri ve toksinleri bünyesinde biriktirebildiğini hatırlatan Ercoşkun, özellikle izin verilmeyen bölgelerden toplanan midyelerin ciddi sağlık riskleri taşıdığını vurguladı. Sanayi atıklarının biriktiği alanlardan toplanan midyelerde yılların kirleticilerinin bulunabileceğine dikkat çekti.

“Kolay kazanç için yasa dışı toplama artıyor”

Ercoşkun, izinli bölgelerdeki midye stoklarının azalmasının, bazı fırsatçıları kirli sularda bulunan bol sayıdaki midyelere yönelttiğini söyleyerek şu uyarıyı yaptı:

“Uygun olmayan sulardan toplanan ya da soğuk zinciri sağlanmadan satılan midyeler toksin ve bakteri üretir. Bu sadece midye için değil, tüm kabuklu deniz ürünleri için ciddi bir risk faktörüdür.”

balıkesir midye türkiye tarım ve orman bakanlığı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber