Köşe Yazıları

Avustralya yangınlarının ağır faturası ortaya çıktı: 3 milyar hayvan etkilendi

Avustralya’daki orman yangınlarında yaklaşık 3 milyar hayvanın öldüğü veya yerinden olduğu tespit edildi. 143 milyon memeli, 180 milyon kuş, 51 milyon kurbağa ve 2.5 milyar sürüngenin etkilendiği tespit edilirken, uzmanlar yangını tetikleyen iklim krizi hakkında “Şişeden çıkan bu şeytani cini nasıl zapt edeceğimiz konusunu gerçekten düşünmeye başlamalıyız” yorumu yaptı. 

Avustralya’da geçtiğimiz sene çıkan orman yangınlarının doğal hayata verdiği hasarın boyutunun, tahminlerin çok üzerinde olduğu tespit edildi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) girişimiyle hazırlanan bir rapora göre, yaklaşık üç milyar hayvan yangınlarda öldü ya da yerinden oldu. Rapor öncesinde, yangınlardan 1 milyar hayvanın etkilendiği sanılıyordu.

 

İlgili Makaleler

‘ÖLMEYENLERİN HAYATTA KALMA İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK’

 

Rapora göre, 143 milyon memeli, 180 milyon kuş, 51 milyon kurbağa ve 2.5 milyar sürüngen yangınlardan etkilendi. Bu hayvanların birçoğunun yangınlar sırasında alevler ya da ısı yüzünden öldüğü, diğerlerinin ise açlık, dehidrasyon veya vahşi hayvanlara maruz kalma nedeniyle kurtulma ihtimalinin çok düşük olduğu belirtildi.

WWF’nin fonladığı rapor, Sydney Üniversitesi, New South Wales Üniversitesi, Newcastle Üniversitesi, Charles Sturt Üniversitesi ve Birdlife Australia isimli kuruluştan 10 bilim insanı tarafından hazırlandı. Yangınların Avustralya kıtası çapında verdiği hasarın boyutunu tespit etme amaçlı ilk çalışma olan raporda, 11.46 milyon hektarlık yanmış bir alan analiz edildi.

 

‘GEZEGENDEKİ İNSAN NÜFUSUNUN YARISI’

 

WWF Avustralya’nın direktörü Dermot O’Gorman, varılan sonuç hakkında “Dünyada bildiğimiz kadarıyla, bu kadar çok sayıda hayvanı öldüren veya yerinden eden bir olay yaşanmadı. Bu yangınlar, modern tarihin en büyük doğal yaşam felaketlerinden biri” diye konuştu. Sydney Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Chris Dickman ise raporun araştırmacılar için bile çok şaşırtıcı olduğunu söyleyerek, “3 milyar omurgalı, çok büyük bir rakam. O kadar büyük ki, idrak edemiyorsunuz. Neredeyse, gezegendeki insan nüfusunun yarısı” dedi.

Kaynak: WWF

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu