Köşe Yazıları

AYAK TABANLARINDA KALINLAŞMA NEDENLERİ

Sıcak yaz günlerinin devam ettiği şu günlerde hala açık ayakkabılar giymekteyiz. Ayak tabanında oluşan çatlaklar ve kalınlaşmalar ise o güzelim ayakkabıları giymemize engel oluyor, hatta bu kalınlaşmalar ayak tabanlarımızda bazen dayanılmaz ağrılara yol açıyor ve çoğu zaman da dışardan kötü bir görünüme neden oluyor.  Değerli okurlar, bu haftaki konumuz ayak tabanlarında oluşan kalınlaşmaların nedenleri.

Kadın erkek ayırmaksızın hemen hemen herkesin ortak problemi olan ayak tabanı ve topuk kalınlaşmaları, derinin sertleşerek kuruması ve çatlakların  oluşmasının  en büyük nedeni ayak tabanı üzerindeki fazla basınç ve sürtünmedir. Basınç ve sürtünmenin en öncelikli kaynağı ise uygun olmayan ayakkabıların kullanımıdır.

Bunun dışında ayakta veya tabanda doğuştan gelen ( düz taban, çukur taban vb..) ya da  sonradan kazanılan deformasyonlar, duruş  bozuklukları, ortopedik ve nörolojik hastalıklar, bazı deri hastalıkları  da bu tür topuk ve ayak tabanı kalınlaşmalarına  neden olabilir.

İlgili Makaleler

Bazı genetik deri hastalıkları hem avuç içleri hem ayak tabanlarında sertleşme ve kalınlaşmalara neden olabilir. Bazı enfeksiyonlar; siğiller ya da mantar enfeksiyonları ayak tabanında bölgesel ya da yaygın kalınlaşmalara neden olabilir.  Bazı deri hastalıkları örneğin “Sedef hastalığı” ayak tabanı çatlaklarına neden olabilir.   Bazı deri ya da iç organ kanserleri de ayak tabanı çatlakları ve kalınlaşmaları ile karşımıza çıkabilir.

Ayak tabanı kalınlaşmaları için özellikle kuaför salonlarında alttaki nedene bakılmaksızın ve araştırılmaksızın çözümler aranır; bu prensiple sertleşmiş, kalınlaşmış deri dokusunun mekanik olarak uzaklaştırılması esas alınır.   Bu bahsedilen mekanik temizliğin dikkatli ve bilinçli ellerde yapılması çok önemlidir. Derinin fazla alınması, fazla kesilmesi, topuk ponza taşı ile cilde sürekli ya da gereğinden fazla bir sürtme işleminin uygulanması sonucunda kalın doku uzaklaştırılırken, doku aynı hızla tekrar oluşur.

Basıncın neden olduğu olgularda; basınç ve sürtünmenin azaltılması hatta ortadan kaldırılması gerekir. Ayakta yapısal bir bozukluk varsa ilgili branşlarca ayak şekil bozukluğunun tedavileri gerekir. Tedavinin en önemli basamaklarından biri de cildin neminin sağlanmasıdır. Bu yüzden yoğun nemlendiriciler tercih edilmelidir.  Mutlaka Dermatoloji hekimi tarafından ayak tabanında enfeksiyon veya  diğer hastalıklar açısından kişiye bütünsel yaklaşılmalıdır.

Ayaklarımız gün boyunca tüm yükümüzü çekmektedir. Bu nedenle ayak sağlığı son derece önemli bir konu olup ayaklarımıza özen göstermeli, kalınlaşma varsa mutlaka Dermatoloji hekimine başvurarak nedenlerini saptamaya çalışmalıyız. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu