Gündem

AYNI SOFRAYI PAYLAŞABİLMENİN BÜYÜK ÖNEMİ

KADEM Başkanı Psikolog Zeliha Kahraman 24 Nisan’da başlayacak olan Ramazan ayı yaklaşırken kurulan sofraların Türk aile toplumunda büyük önem taşıdığına işaret etti.

KADEM Başkanı Psikolog Zeliha Kahraman geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Uluslararası Cinsiyet Adaleti Kongresi’nde de sofra birlikteliği konusuna değindiğini ve bu konuda bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sofra birlikteliğinin aile üzerinde nasıl bir etki bıraktığını ve duygusal açıdan etkisini değerlendiren Kahraman ekibiyle Google formlar üzerinden ve birebir görüşmelerden toplam 550 kişiye ulaşarak birebir görüşmelerle konu üzerinde görüş aldıklarını belirtti.

“En Önemli Kaynağımız…”

“Kendi deneyimlerimizden hareketle bu yola çıktık diyen Kahraman çalışmanın en önemli kaynağının ise Kuran-ı Kerimde Maide( sofra) suresinin varlığı olduğunu belirtti. Kutsal kitabımızda sofraya yer verilmiş olması ayrıca diğer semavi dinlerde de sofranın kutsanmış yapısı bizi bu alanda çalışma konusunda cesaretlendiren ve heyecanlandıran unsur olarak öne çıktı ”dedi.

Sofrayı Paylaşabilmek…

Konuyla ilgili Geçmiş yaşanan anıların içinde yer verdiğimiz güzellikleri konuşurken, düşünürken ‘mutlu’  “huzurlu” ya da ‘neşeli’ şeklinde etiketlediğimiz zihnimizde böyle yer edinmiş hatıraları gözden geçirdiğimizde bayram sofraları, Ramazan sofraları, düğün ya da şölen yemekleri gibi ailece birlikte yenen yemeklerin sofra birlikteliklerinin bulunduğu hatıraların baskın olduğunu fark etmeye başladık. Ayrıca bir psikolojik danışman olarak gözlemlerim sonucu sorun yaşayan ailelerin benzer bir şekilde artık ortak bir sofrayı paylaşmadıklarını ve tabi ki geleneksel olarak sofra kavramının hayatlarımızdaki yerini fark etmemiz sonucu bunu sorunun ve sorunun çerçevesinde değerlendirerek bu konuda bilimsel bir cevap aradık ”dedi.

 Sofralarda Sağlanan Bereketi

Sofraların sadece beslenmek için değil aynı zamanda yaşamı paylaşmanın bir parçası olduğunu belirten KADEM Başkanı Zeliha Kahraman, “Sofralar sadece beslenmek için kurulmaz. Sofranın kuruluşu, iş bölümü, yemeklerin sunumuna kadar hepsi içinde bulunduğumuz kültürün bir parçası” dedi. Kahraman, “Kültür olarak hem iyi hem de kötü günlerde mutlaka bir sofrada buluşuruz. Bu bir düğün olabilir yada bir ölüm sonrası matemlerini hep birlikte o sofrada yaşar insanlar. Aileleri hem manevi hem maddi olarak o sofrada buluşturur. Akrabalar, Arkadaşlar, eş dostla daha da zenginleşir sofralar ”şeklinde konuştu.

“Aile Bütünlüğünü Olumlu Etkiliyor”

Geçmişteki sofralar ve bugünün sofralarında büyük bir değişim yaşanıyor. Geniş kurulan sofralardan çekirdek ailenin oturduğu sofralara geçilmesi büyük bir değişiklik diyen Kahraman, bugün aile bireylerinin tümünün bir sofrada buluşturulabilmesinin pek mümkün olmadığını belirtti. Kahraman, “Bizim toplumda aile hala çok önemli. Araştırmamızda sofra birlikteliğinin katılımcılar için hala değerini koruduğu sonucuna ulaştık ki bu sonuç bizler ve toplumumuz için ümit vaat ediyor. Çalışmamızda günde en az bir öğün birlikte, belirli bir konu üzerine konuşarak yenen yemeğin aile bütünlüğünü olumlu etkilediğini belirledik ”dedi. Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu