Balıkesir'de Konut Fiyatları Durdu, Arsalar Uçuyor!

Balıkesir'de Konut Fiyatları Durdu, Arsalar Uçuyor!

Balıkesir’de Konut Fiyatları Durdu, Arsalar Uçuyor!

Konut Fiyatları Arsa Payı ve Kat Sınırlaması Nedeniyle Yüksek

Balıkesir’de konut fiyatlarının, çevre illere göre daha pahalı olduğu belirtiliyor. Uzun yıllardır emlak sektöründe faaliyet gösteren İlhan Ay, fiyatların yüksekliğini arsa bedelleri, düşük kat imarları ve artan inşaat maliyetlerine bağlıyor.

Balıkesir’de emlak piyasası hakkında değerlendirmelerde bulunan gayrimenkul danışmanı İlhan Ay, şehirdeki konut fiyatlarının çevre illere kıyasla yüksek olduğunu belirtti. Yaklaşık 30 yıldır sektörde olan ve geçmişte Balıkesir Emlakçılar Derneği Başkanlığı da yapan Ay, özellikle Bahçelievler, Plevne ve Paşaalanı mahallelerinde sıfır daire fiyatlarının yüksek seyrettiğini vurguladı.

Balıkesir'de Konut Fiyatları Durdu, Arsalar Uçuyor!
Balıkesir’De Konut Fiyatları Durdu, Arsalar Uçuyor!

Fiyat artışlarının temel nedenlerinden biri olarak arsa maliyetlerini gösteren Ay, “Balıkesir’de arsa fiyatları zaten yüksek. Buna ek olarak kat sınırlamaları var; çoğu yapı 3 ya da 4 katı geçemiyor. Bu da her dairenin arsa payını artırıyor ve doğal olarak maliyetlere yansıyor,” dedi.

İnşaatta kullanılan malzeme fiyatlarındaki artışların da konut fiyatlarına doğrudan etki ettiğini belirten Ay, “Çimento, demir, beton gibi temel girdiler pahalı. İşçilik de dahil edildiğinde konut fiyatları yükseliyor. Vatandaşın alım gücü düşünce bu fark daha da hissedilir oluyor,” ifadelerini kullandı.

Balıkesir'de Konut Fiyatları Durdu, Arsalar Uçuyor!
Balıkesir’De Konut Fiyatları Durdu, Arsalar Uçuyor!

“Her Mahallede Hareketlilik Var”

Son dönemde 1+1 dairelere rağbetin arttığını belirten Ay, yalnızca pahalı mahallelerde değil, Sütlüce, Sakarya ve Toygar gibi bölgelerde de konut satışlarının hareketli olduğunu söyledi.

Balıkesir’in Marmara ve Ege’yi birleştiren konumu dolayısıyla göç alan bir şehir olduğunu dile getiren Ay, TOKİ’nin yaptığı konutlara da değinerek, “Şehrin merkezine yürüme mesafesinde yerler tercih ediliyor. Bu alışkanlık, talebin merkez mahallelerde yoğunlaşmasına neden oluyor,” diye konuştu.

Ay, fiyatların kısa vadede düşmesinin zor olduğunu belirtti. “Fiyatların düşmesini beklemek gerçekçi değil. Ancak yeni imar alanları açılır, kat sınırları esnetilirse piyasa dengelenebilir,” yorumunda bulundu.

Haber: Muhammed Can Akyürek

balıkesir Gündem ekonomi arsa emlak balıkesir konut balıkesir konut fiyatları