Özel Haberlerİlçe Haberleri

Balıkesir’in Damak Tadı O Kahveden Yana

Yerel kahve kültürünün önemli bir parçası olan Türk kahvesi, Balıkesirli hanımlar arasında özel bir yere sahip. Köklü geçmişi ve eşsiz lezzetiyle, bu geleneksel içecek, özellikle özel misafirlerin ağırlanması, kız isteme ritüelleri ve derin sohbetlerin vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.

Balıkesir’in Damak Tadı O Kahveden Yana

Balikesirin Damak Tadi O Kahveden Yana 1
Balıkesir’In Damak Tadı O Kahveden Yana

Deden Toruna Kahvenin Hatrı

Kurukahve işletmecisi Abdullah Tokman, Balıkesir’de Türk kahvesine olan yoğun ilgiyi vurgulayarak, özellikle misafirperverliğin bir ifadesi olarak Türk kahvesinin tercih edildiğini belirtti. Tokman aynı zamanda, aile işletmesinin kökenlerine de değinerek “Dedem, 1923 yılında Balıkesir’de kurukahve işletmesini hayata geçirdi. Dedem, dükkanını işletirken bir yandan da babam ona yardım ediyormuş. Daha sonra dükkanın başına babam geçti. Aynı süreci ben de takip ederek, çıraklıktan itibaren kurukahve dükkanında yetiştim. Çekirdekten yetiştim diyebilirim. Bu işletme dededen toruna 4 nesil, 100 yılı aşkın süredir devam ediyor” dedi.

Ramazanın Vazgeçilmezi

Ramazan ayında işlerin daha da yoğunlaştığını ifade eden Tokman “Ramazan günleri ile beraber de işlerimiz arttı. Vatandaşlar, gün boyu oruç tutup, akşam vakitlerinde iftarlarını yaptıktan sonra kahveye ihtiyaç duyuyorlar. Bu sebeple de kahve alıyorlar. Ayrıca Ramazan’ın gelmesiyle beraber de bir çok geleneğimiz tekrardan hatırlanıyor. Ramazan, iftar ortamında misafirlerin ağırlandığı, sohbetlerin yoğun bir şekilde yaşandığı bir ay olarak bilinir. Sohbet ortamında da en çok çay ve kahve içilir ”dedi.

Bayram Alışverişinde Yoğun İlgi Kahveye

Bayramın da kahve ikramının ayrıcalık olduğunu vurgulayan Tokman, bayram alışverişinde kahve satışlarında artış olduğunu söyledi. Tokman “Bayram alışverişi kapsamında birçok ürün alıyorlar. Bunlardan bir tanesi de her zaman kahve oluyor. Bayram alışverişinde kahve satışlarımız oldu. Geçen senelere oran ile bayram alışverişinde kahve satışlarımız artış gösterdi. Özellikle son 5 yıla bakıldığında, bayram alışverişi olarak kahve satışlarımızı devamlı arttığını da söyleyebilirim” dedi.

Balıkesirlilerin Damak Tadı Orta Şekerli

Balıkesirlilerin tercihinin “Orta Şekerli” Türk kahvesi olduğunu dile getiren Tokman, işletmelerinde koyu, açık ve orta olmak üzere üç farklı Türk kahvesi çeşidi bulunduğunu belirtti. Tokman ““Türk kahvesi çeşitlerimiz şu an içi 3’e ayrılmaktadır. Koyu Türk kahvesi, Açık Türk kahvesi ve Orta Türk Kahvesi olmak üzere. Bu çeşitlerin hepsinin satışı oldu. Ancak en fazla satılan ürün çeşidimiz; Orta Türk kahvesi idi. Açık, Koyu ve Orta Türk kahvesinin kilogram fiyatı ise 400 TL olarak satışa sunuluyor. Bu 3 kahvede de standart bir fiyat belirledik” dedi.

Yeni Nesil Kahvelere Rağmen Türk Kahvesi Ayrı Bir Yerde

Yeni nesil kahvelerin popülerliğine rağmen, Türk kahvesinin ayrı bir yere sahip olduğunu vurgulayan Tokman, ” Yeni nesil kahvelerin yeri ayrı. Ayrıca Türk kahvesinin yeri ise apayrı diyen Tokman, “Bu iki kahve türünü seven tiryakiler bulunuyor. Ayrıca Dünya genelinde kahve hasatı, iklim krizi ile birlikte azalmasına rağmen Türkiye’de yer alan tüm kahve çeşitlerinde artış gözlendi. Ancak kahve satışının azalması, kahve fiyatlarını arttırdığını düşündürtmesin. Kahve, enflasyonun en az etkilediği ürünlerden biri” dedi.

Geçen Seneye Göre Fiyatlar 2 Katı

Kahve satıcılarının ekonomik karından fedakarlık ettiğine dikkat çeken Tokman, geçen yıla göre kahve fiyatlarının önemli ölçüde arttığını dile getirdi. Tokman, “Geçen sene dükkanımıza aldığımız ürünlerin fiyatları ile bu sene aynı zamanlarda aynı ürünleri karşılaştırırsak eğer; aradaki fark nereden baksanız 2 katı. Ancak geçen sene kilogramını 300 TL’ye satıyorduk. Bu sene ise 400 TL’ye satıyoruz. Ekonomik kardan fedakarlık tam olarak bu oluyor. “  dedi.

Haber Merkezi

Karesi’ye Kadınlar Kahvesi Açıldı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu