GündemEkonomi

BASİAD Üye İşletmeleri Asgari Ücret Görüşlerini Açıkladı

BASİAD Üye İşletmeleri Asgari Ücret Görüşlerini Açıkladı

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Balıkesir İş Dünyasının 2021 Yılı asgari ücret tespit çalışmalarına bakışını yansıtan bir anket çalışması gerçekleştirdi.

 

ANKET DÜZENLENDİ

 

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği 6-7 Aralık 2020 tarihinde Balıkesir İş Dünyasının asgari ücrete bakışını tespit etmek amacıyla üyeleri arasında dijital alt yapı ve bulut teknolojisi imkanlarını kullanarak bir anket düzenledi. BASİAD Üye İşletmeleri  tarafından yapılan anket sonuçlarına göre “Asgari ücret net en az 2bin 800.- TL olsun, asgari ücretin üzerinden alınacak vergi yükü geliri ilave olarak asgari ücrete yansıtılsın.” denildi.  Ankete çalışmasına BASİAD Üye işletmeleri büyük bir ilgi göstererek önemli geri besleme alma imkanını tanıdılar. Yapılan anket çalışması sonucu Balıkesir özel sektör istihdam yükünün önemli bir yükünü çeken BASİAD üye işletmeleri görüleri şöyle kaydedildi:

 

İLK SORU ASGARİ ÜCRET

 

Anketin ilk sorusu olan “2021 Yılı asgari ücret artış oranı ne olmalı?” sorusuna; Üye işyerlerinin %45.7’si  %20 oranında artış yapılsın; Üye işyerlerinin %20’si  %25 oranında artış yapılsın; Üye işyerlerinin %28.6’sI  %15 oranında artış yapılsın; dedi. “2020 Yılında net 2.324,70 TL olarak uygulanan asgari ücret 2021 yılı için kaç TL olmalıdır?” sorusuna; En yüksek oranda 2.800.- TL olmalı cevabı geldi. Diğer cevaplar 2.800.- TL altı ve 3.000.- TL’ye uzanan yelpazede düzenli dağılım gösterdi.

 

BASİAD’TA ASGARİ ÜCRETLİ SAYISI DÜŞÜK ORANDA

 

“Firmanız çalışanlarında asgari ücret ile çalışanların oranı nedir?” sorusundan anlaşılan sonuç:

BASİAD Üye işletmelerinin yüzde 42,9’unda asgari ücret ile çalışanların toplam çalışana oranı %1 – %10 bandında kaldı. İşletmelerin %14.3’ ünde asgari ücretli çalışan oranı %11 – % 20 arasında. İşletmelerin %22.9’ unda asgari ücretli çalışan oranı %21 – % 40 arasında. İşletmelerin %5.7’ sinde asgari ücretli çalışan oranı %41 – % 60 arasında.

 

 “ASGARİ ÜCRETTEN ALINAN VERGİ KAYIT DIŞILIĞI ARTTIRIYOR”

 

“Asgari ücretten alınan gelir vergisi kaldırılırsa kayıt dışılık azalır mı?” sorusuna üye işletmelerin yüzde 77.1’i evet cevabını verdi.  “2021 Yılı asgari ücret uygulaması ile ilgili görüşleriniz nedir?” başlığı altında üye görüşleri: “Stopajlara ve sigortada kamu desteği sağlanmalı.Gelir vergisi kaldırılmalı böylelikle kayıt dışı ve gerçek ücretler yansıtılabilmeli.Bunu en basit hesapla 2019 5,8 TL/$ – 2020 7,8 TL/$ üzerinden değerlendirmeliler – Çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini devlet üstlensin. Asgari ücretle çalışan vatandaşımızın eline, net 3000 lira geçerken, işverene olan maliyeti ise 3458 lira olsun.Asgari ücretin vergi dışı kalması gerekir.

Ortalama 3000TL olmalıdır.Enflasyon üzerinde en az % 20 olmalıdır.İlk yarıyıl %20 ikinci yarıyıl %10.

Asgari ücretteki vergi yükü çalışanlar ve işverenler lehine azaltılmalı kayıt dışı işsizliği azaltmak adına. Açlık sınırının altında. Bölge bölge tespit edilmeli. Kayıt dışı istihdamı azaltılması yönünde çalışmalar yapılmalı.

 

 “ENFLASYON REFAH PAYI EKLENEREK HESAPLANSIN”

 

Enflasyon oranına en az %3 refah payı eklenerek hesap edilmeli. İşveren olarak, işçiye verilen ücretin maliyetinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ücret alan herkes vergi ve sigorta primini kendi ödemeli. Ücreti veren değil alan beyan etmeli. Asgari ücret tamamen veya kısmen vergi dışı bırakılmalı. Bir yıla mahsus asgari ücret sgk prim ve vergileri kaldırılmalı ve işçiye brüt ücret üzerinden maaş doğrudan yansıtılması böylelikle zor geçecek bir yıl için çalışan hanelere gelirleri arttırılmış olacaktır.2 kademeli olmalı.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu