GündemÖzel Haberler

Bazı meslekler teknolojiye yenik düşüyor

Bakanlık, bazı Meslekleri koruma altına alsa da kaybolmaya yüz tutan mesleklerin sayısı her geçen gün artıyor. Nalbantlık, Semercilik, Tahta Kova yapımcılığı, el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık gibi meslekler unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerini alıyor. Mesleklerin kaybolmasının bir diğer nedeniyle çırak bulunamaması

Bir zamanların gözde mesleği Terzilik, hazır giyim artınca unutulmaya yüz tutarken, çırak bulunmasında da zorluk çekiliyor.

35 yıldır Çarşı merkezinde Alpaslan Sokakta Terzilik yapan Sadettin Ercan, konfeksiyon ürünlerin daha çok tercih edilmesinden dolayı eskisi gibi rağbet göremediklerini belirtti ve ekledi: “Çırak bulamıyoruz. Terzilik yok olma ile karşı karşıya.”

35 yıldır terzilik yapan Ercan, insanların hazır giyime rağbet göstermesinden dolayı kendi mesleklerini tam olarak icra edemediklerini belirtti. Geçmişte ustaların aynı anda 5-6 çırak birden yetiştirdiğini ifade eden Ercan, Terzi dükkanlarında çalışacak çırak ve kalfa bulunamamasının mesleğin devamını riske attığını ifade etti. Terzi Sadettin Ercan, “1982 yılından bu yana gerek çırak gerekse usta olarak terzilik yapıyorum. Okul okuduğum dönemlerde yaz tatillerinde terzilik yaparak bugünlere geldim. Geçmiş yıllarda çok sayıda Terzi olmasına karşın, bu sayı her geçen gün azalıyor. Vatandaşlar, geçmişte ısmarlama kıyafet diktirdi. Hazır giyim yaygınlaştıktan sonra biz Terziler oldukça kötü yönde etkilendik” dedi. Terzi sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Ercan, “Bizim dikimlerimiz hazır giyime nazaran biraz pahalı olduğu için halk genellikle hazıra yöneliyor” diye konuştu. Her ne olursa olsun ısmarlama giyimin yerini hazır giyimin tutamayacağını söyleyen Ercan, hazır giyimde elbisede sorun çıkabileceğini ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu