GündemKöşe Yazıları

Bilgi Hamallığı

Bilgi Hamallığı

 

Bilgi, öğrenilir ve kullanılır, kullanmadığınız bilginin ise sadece taşıyıcılığını yani hamallığını yaparsınız. Gelişmiş ülkeler arasında en gerilerde kalan eğitim sistemimizin, genç beyinlerde yarattığı durum da bu ne yazık ki. İlköğretimden itibaren edinilen bu bilgilerin, “hamalı mı yoksa kullananı mı?” olup olmadığınızın anlaşılmasını kanıtlayan ölçüm yerlerinden birisi de üniversiteye giriş sınavlarıdır. Yani bu sınavlardaki başarı durumunuzla, bilgiyi kullanan mı yoksa sadece taşıyan mı olduğunuzu anlarsınız.

Bu doğrultuda her yıl milyonlarca genç hayalini kurduğu üniversiteye kavuşabilmek için, yıl boyunca emek sarf ediyor. Ailelerin de dâhil olduğu maddi ve manevi yönden zorlayıcı ve bir o kadar da yorucu olan bu sürecin sonunda, üç oturumda yapılan sınavın sorularına verilen cevaplar ise, başarı ya da başarısızlığı belirliyor. Bu nedenle de beyinde yıllar içinde depolanan bilgilerin arasından işe yaracak olanların birkaç saat içinde seçilmesini ve etkin bir şekilde kullanılmasını şart koşan bir sistemi her zaman eleştiricisi olmuşumdur. Çünkü sınav stresinin yarattığı psikolojik durumlar karşısında, birkaç saat içinde verilen cevapların başarı ölçütü olmasının sağlıklı ve gerçekçi bir yöntem olmadığını düşünüyorum.

Zira sadece taşıyıcısı olunan bilgiler ezbere dayandığı için unutulması da kısa zaman içinde gerçekleşir. Oysa özümsenmiş ve hayat boyu kullanılmaya elverişli olan bilgiler, kazanılacak deneyimlerde de etkin bir rol oynar. Bu durumda gençlerimizin gelişmiş ülkelerdeki diğer yaşıtları ile eşit yeterliliğe sahip ve gerçekçi bilgiler ışığında başarılı olabilmelerini sağlamak için, bilgi hamallığına dayanmayan bir eğitim sitemine ihtiyacın olduğu aşikâr. Ayrıca hızla gelişen ve değişen dünyada onları bilgi hamalı yapmak yerine, bilge olmalarına fırsat tanımanın daha faydalı olacağını düşünüyorum. Hatta her konuda yaşama fayda odaklı katma değer sağlayan bireyler olmaları için, onlara sorgulama ve doğrulama kültürü kazandırmanın gerekliliğine inanıyorum.

 

Demet TOK

Şair/Yazar

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu