'Bir Hayalim Var'

Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Satıl, öncülüğünü yaptığı Botanik Bahçesi’ni hayata geçirmek için gerekenleri Büyükşehir MERHABA’ya anlattı ve ‘Bir hayalim var’ dedi.
Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi’nde yer alan Botanik Bahçesi’ni bu günlere getirmek için büyük mücadeleler veren ve gelinen noktada en büyük emeğin sahibi Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Satıl. İçinde yer alan göleti, havası ve suyuyla eşsiz bir güzellikte Botanik Bahçesi’ne sahip olunduğunu söyleyen Dekan Satıl, bahçenin tamamlanması için gereken bütçeyi açıkladı.
‘El Ele Verelim Bu İşi Başaralım’
Botanik Bahçesi’nin tamamlanabilmesi için çağrıda bulunan Dekan Prof. Dr. Fatih Satıl, ’30 Bin öğrencimiz bulunan kampüs alanında yaşanabilir alanlar yaratmak için bu konuyu çok önemsiyoruz. Hepimizin evladı burada okuyor. Buraya yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Botanik Bahçesi, üniversitemizi markalaştıracak ve uluslararası düzeyde önemli bir prestij sağlayacak. Biz çağrıda bulunuyoruz. Yerel yönetimlerimiz, üniversitemiz, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve öğrencilerimizle el ele verelim ve bu işi başaralım. Balıkesir için bu hayali gerçekleştirebiliriz. Hem öğrencilerimize, hem üniversitemize hem de şehrimize çok büyük bir yatırım olacak. Geleceğe en büyük mirası bırakacağız’ ifadelerini kullandı.
‘Yaban Domuzları Geliyor’
Botanik bahçesini kendi imkanlarıyla geliştirdiklerini söyleyen NEF Dekanı Prof. Dr. Fatih Satıl, ‘BAUN. Botanik Bahçesinin “Tıbbi Bitkiler Bahçesi” bölümü tamamlandı sayılır. Bahçemizde artık Lavanta, Adaçayı, Kekik ve Ekinezya var. Bundan sonra bakım işi bize kaldı. Eleman yok, sulama sistemi yok, çit yok. Bir de bunlar yetmezmiş gibi yaban domuzları da arada bahçeyi ziyaret ediyor. Bunlar bizi zorluyor. O nedenle bahçedeki tıbbi bitkilerden yararlanmak isteyen hocalar ve öğrencilerimiz arada bahçeye uğrar bitkileri sularlar ve bakım yaparlarsa çok mutlu oluruz. Tıbbi Bitkiler Bahçesinin oluşumunda desteklerini gördüğümüz Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığına da teşekkür etmek gerekir’ ifadelerini kullandı.
‘Kaynak Sorunu Var’
Botanik Bahçesi’nde gelinen son durumu anlatan Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Satıl şu ifadeleri kullandı, ‘2011-2012 Yıllarında başladığımız Botanik Bahçesi, bu günlerde bitkilendirme çalışmalarıyla devam ediyor. Son yıllarda Botanik Bahçemizin resmi olarak onayını aldık. YÖK tarafından onaylandı. Bir sonraki yıl ise Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan projeyi alarak Botanik Bahçesi’nin planlamasını hallettik. Alt yapıların, köprülerin nerede olacağı, bitkilerin nerelere dikileceğine dair araştırmalar yaptık. Bunların hepsi hazır vaziyette. Maliyet analizleri de yapıldı. Sadece kaynak bularak bunları aşama aşama gerçekleştirilmesi kaldı geriye.’
‘2 Milyon’a Cennet Bahçe’
Botanik Bahçesi’nin faaliyete geçmesi için 2 milyon TL’ye ihtiyaç olduğunu söyleyen Dekan Prof. Dr. Fatih Satıl, ‘2 milyon TL bahçenin faaliyete geçmesi için yeterli olur. Tüm bahçe için daha fazla bir kaynak gerekir.. Çünkü bahçe düzenlemesinin yanında ayrıca yönetim binası, laboratuvar, seralar, sergi salonları, araç yolları, köprü gibi ihtiyaçlar da var ama illa 2 milyon lazım da demiyoruz. İlk etapta gölet ve çevresinin çevre düzenlemesini yapsak yeter, bu da 500 bin TL civarı bir bütçeyle gerçekleştirilebilir. Bu bütçenin bulunmasının ardından eşsiz bir Botanik Bahçesi’ne sahip olacağız’ ifadelerini kullandı.
‘Balıkesir’in İhtiyacı Var’
Tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışmalar yapmanın gerekliliğini dile getiren Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Satıl, ‘Balıkesir için bu kaynağı toplamak çok da zor aslında. Şehrimizde çok faal çalışan bir DSİ’miz ve Orman Müdürlüğü’müz var. Botanik Bahçesi’nin şehrimizde çok önemli bir yeri olacak. Türkiye genelinde sayılı olan Botanik Bahçelerinden biri de Balıkesir’de olacak. Üstelik Balıkesir Üniversite’mize katkı sağlayacak çehresini değiştirecek. Uluslararası alanda tanınırlığını artıracak. Bu alanda tüm yerel yönetimler, kamu, kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde olmak istiyoruz. Buna Balıkesir’in de ihtiyacı var’ ifadelerini kullandı.
‘Türkiye’de Özel Bir Yere Sahip’
Balıkesir üniversitesi içindeki Botanik Bahçesi’nin örnek bir dokuya sahip olduğunu söyleyen NEF Dekanı Prof. Dr. Fatih Satıl, ‘Türkiye geneline baktığımız zaman Ege Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nin içinde Botanik Bahçeleri var. Küçük çapta da olsa faaller. Onun dışında Erzurum, Antalya, Şanlıurfa ve Bursa gibi illerdeki üniversitelerde gerçekleştirilmek için bekleyen Botanik Bahçesi projeleri var. Ama Balıkesir Üniversitesi bünyesinde yer alan Botanik Bahçemiz, içindeki göletiyle, bitki dokusu, havası ve suyuyla örnek bir botanik bahçesidir. Bu anlamda da çok özel’ dedi.