Köşe Yazıları

Bir Yudum Kahve’de Kafein Var

Bir Yudum Kahve’de Kafein Var

Bu aralar yorgunluğu alan verilen molaların vazgeçilmezi olan ve keyifle yudumlanan kahve konusunda yine bilgiler aktaracağım.

Nede olsa bir fincan kahvenin 40 yıl hatrı var. Kahvenin insanlar arasında hatırı sayılır bir güzelliği var ve üstelik sağlık bakımından da yararları giderek gün yüzüne çıkmaya başlıyor. İşin özüne bakarsak aslında her mevsim zevk ile içtiğimiz, kış aylarının ise vazgeçilmezleri arasında olan kahvede bulunan kafein, kahve çekirdeğinin türüne göre ve kahvenin yapılma yöntemine göre değişe biliyor.Peki; nedir bu Kafein ?

Kafein bitkilerin yaprak, tohum ve meyvelerinde doğal bir şekilde olan alkaloid tipidir. Kafein, tein, matein veya guaranin olarak da bilinir. Kafein ismini, dünya literatüründe ilk olarak 1819 yılında Alman kimyager Friedich Ferdinand Runge’un verdiği bilinmektedir.1970’li yılların sonuna doğru ise egzersiz performansında kafeinin pozitif etkisini gösteren çalışmalar yapılmaya başlandı.Kafeinin 60’dan daha fazla bitkide olduğu bilinmektedir, bununla birlikte kafein denilince en çok aklımıza gelenler arasında çay ve kahve bulunmaktadır.Kafein, siyah çayın yaprakları, kahvenin tohumu, kakaonun çekirdeğinde (doğal olarak çikolatada) bulunur. Yani bir insan kafeini günlük yaşamında pek çok şeyden alıyor. Hatta kafein dünyada 1000’den fazla ilacın içeriğinde bulunuyor.

İlgili Makaleler

Peki, bu durumu nasıl değerlendirmek gerekir ? iyi mi kötü mü?

Bunun yanıtını verebilmek için olayı biraz daha genişletmek gerekiyor. Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi 1970’lerden sonra yapılan birçok çalışma, egzersiz performansı ve kafein arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Sonuç olarak, yüksek şiddetli egzersizlerde kafein alımıyla artan bir adrenalin salgısı olabildiği gözlemlenmiştir. Yüksek adrenalin seviyesi ise performansı olumlu yönde etkilemektedir. 2009 yılında Davis JK ve Green JM’in yaptığı bir çalışmalarda ise kafeinin merkezi sinir sistemini etkiyerek, egzersiz sırasında ağrı algısını azalttığına dair bulgulardan bahsedilmiştir. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda, konsantrasyon ve dikkat artışına olan pozitif etkisi de gözlemlenmiştir.Kafeinin tüm bu pozitif etkilerine rağmen, vücudunuzun ihtiyacı olandan fazla kafein alırsanız elbette ki bu iyi olmayacaktır. Bugüne kadar okuduklarımızdan ve araştırmalarımızdan sağlıklı bir insanın, doğal yollardan ve dengeli şekilde kafein almasının zararlı olduğuna dair kesin bilgi bulamadık. Bir insana kafein zararlı diyebilmek için yoğun bir şekilde yükleme yapılmış olması gerekir. Gelelim işin bağımlılık tarafına

Kafein Bağımlılık Yapar mı?

İnsanlar düzenli olarak kafein aldıklarında, geniş bakarsak kafein bağımlısı demek doğru olmayabilir. Kafeini bağımlılıktan ziyade sevdiğiniz bir alışkanlığın tekrar ettirilmesi gibi düşünebilirsiniz.

Kahvelerdeki Kafein Miktarları Ne Kadar?

Türk Kahvesi 65 mg / 65–75 ml (1 Türk Kahvesi Fincanı) Filtre-French Press Kahve 120–170 mg / 180–200 ml (1 Kupa)Suda Çözünebilir Hazır Kahve (Gold, Klasik) 60–80 mg / 100–180 ml (2 gr) (1 Kupa) Suda Çözünebilir Hazır Kahve (Beyazlatıcılı, Şekerli, Vb) 55–80 mg / 180 ml (12–13 gr) (1 Kupa)• Espresso Kahve 130–200 mg / 50–60 ml (1 Espresso fincanı) Americano Kahve 100 mg / 250 ml (1 Kupa) Oranlara bakıldığında espresso kahve, kafein miktarı konusunda diğer çeşitleri geride bırakıyor. Espresso fincanlarının küçük olduğu göz önünde bulundurulunca, espresso tercih ettiğinizde daha az kahve miktarında daha çok kafein barındırdığı sonucu ortaya çıkıyor. Böylelikle kafein ihtiyacını karşılamak için etkili bir çözüm olmayı başarıyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu