Ender GÖKMEN

Biyo-çeşitliliği artırmak adına

Hollanda’nın Utrecht şehrindeki otobüs durakları, biyo-çeşitliliği artırmak adına yeniden düzenlendi. 361 otobüs durağının çatısı şehirdeki arılara yaşam alanı ve besin sağlamak amacıyla dam koruğu bitkisi ile kaplandı.

İstatistiklere göre Hollanda’da 358 tür arı yaşıyor ve bu türlerin yarısı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Otobüs duraklarına eklenen bu yeşil çatılar sayesinde arılara yaşam alanı tanınmasının yanında yağmur suyunu tutan toprak miktarı da artırılmış oluyor. Yeşil çatıların bakımını yapan görevliler elektrikli araçlar kullanıyorlar. Ayrıca yeşil çatıya sahip otobüs durakları enerji tasarruflu LED lambalarla aydınlatılıyor ve oturma bankları da bambudan yapılıyor.

Bu uygulamanın yanında şehirde 2019 yılının sonuna kadar 55 elektrikli otobüs hizmet vermeye başlayacak ve 2028 yılının sonunda tamamen çevre dostu ve temiz bir toplu taşıma sistemine geçiş yapılacak.

Yetkililer şehir genelinde yeşil çatı uygulamasının yaygınlaşmasını istiyorlar. Bu amaçla kentlilerin kendi evlerine yeşil çatı yapmasını teşvik eden bir fon oluşturulmuş. Dileyen kent sakinleri bu fona başvurarak kendi yeşil çatı uygulamaları için maddi destek alabiliyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu