Köşe Yazıları

Botoks Öldürücü Müdür?

Botoks Öldürücü Müdür?

 

Değerli okurlar, son zamanlarda hepinizin okumuş olduğunu düşündüğüm basında yer alan bir haberden bahsetmek istiyorum bugün. Maalesef bir kişinin güzellik merkezinde “Botoks” sonrası hayatını kaybettiği haberleri üzerine ben de bugün bana sık sık sorulan bu konuyu ele almaya karar verdim.

Basına yansıdığı kadarıyla kişi kalça bölgesine bir işlem yaptırmış. Ve ne yazık ki her zaman “doktor olmayan şahıslara bu tür işlemler yaptırmayın” şeklinde vurgulasak da bu kişi de doktor olmayan biri tarafından şu an ne olduğunu bilmediğimiz bir maddeyi kişinin kalça bölgesine uygulattırmış. Duyumlarımıza göre vücuda verilen bu madde “Botoks” değil, Uzak doğu menşeili kaçak bir dolgu maddesi.

İlgili Makaleler

Botoks toksin olarak adlandırılmakla beraber halk arasında sanıldığı gibi etkili bir zehir değildir, toksini arındırılmıştır. Botoks yani botulinum toksin 4-6 süreliğine kası gevşetici bir ilaçtır. Öldürücü olabilmesi için vücuda oldukça yüksek bir doz yapmak gerekir ki bu da yaklaşık 30 kutu botoksa tekabül eder. Botoksun estetik ve kozmetik amaçlı olarak bu dozlarda uygulanması imkansızdır.

Botoks uygun olarak ve işin ehli hekim tarafından yapıldığında uygulamalar sonrası en sık enjeksiyon yerlerinde oluşabilecek morarmalar, geçici şişlik-morarmalar, uygulama yerlerinde ağrı gözlenir. Bazen uygulama hatalarına bağlı olarak asimetri, şekil bozuklukları; çok nadiren botoksa bağlı alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bu nedenle bizler devamlı olarak bu ve benzeri tıbbi ve kozmetik işlemlerin sadece Dermatoloji ve Plastik Cerrahi hekimleri tarafından yapılması gerektiğini hatırlatıyoruz. Bunun nedeni bu hekimlerin bu konuda eğitim almış olmaları, oluşabilecek komplikasyonlara müdahele edebilecek eğitimlerinin olmalarıdır. Şu an tüm Dünyada bu konuda yetkili olan iki branş vardır: Dermatoloji ve Plastik Cerrahi

Değerli okurlar, lütfen kendinize ve sağlığınıza değer verin. Cilt ile ilgili hastalıklarınızda, kozmetik sorunlarda, botoks ve benzeri uygulamalarda bizlere başvurun. Bizler; yıllarca bu konuların eğitimini aldık. Güzellik merkezi, güzellik salonu ve kuaförlerde tıbbi işlem yapılamaz. Buralarda hekim çalışamaz. Buralarda tıbbi işlem yapılamaz. Piyasada ne yazık ki çok fazla miktarda Uzak Doğu kökenli kaçak botoks ve dolgu maddesi bulunmakta. Güzellik merkezleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmadığı için denetimleri Bakanlıkça yapılmamakta ve oluşan bu açığı kötü niyetli insanlar suiistimal etmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre botoks, dolgu, mezoterapi ve saç ekimi gibi enjeksiyonlu uygulamalar muayenehane, poliklinik, tıp merkezi gibi bu işlemleri yapmaya yetkin merkezlerde ve bu işlemleri yapmaya yetkili donanımlı uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu