GündemSiyasetTürkiye Gündemi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: “İndirim Sahte Zamlar Gerçek!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: “İndirim Sahte Zamlar Gerçek!”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Akkuyu Nükleer Santrali’nin “yap-işlet-sahip ol” modeliyle inşa edildiğini, bunun için Rusya’ya 32 milyar doların üzerinde ödeme yapılacağını söyledi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinde CHP Grubunun görüş ve önerilerini dile getirdi. Ahmet Akın, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa değinerek Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne dikkati çekti. AK Parti’nin Türkiye’nin enerji politikasını Rusya’ya bağladığını anlatan Ahmet Akın, “Yerli ve millî’ dediğiniz santral ne yerli ne millî. Teknoloji transferi yok. Sadece ne var biliyor musunuz? Milletin parasının cebinden alınması var. Dünyada hiçbir ülke ilk nükleer santralini bir yabancı ülkenin uhdesinde yaptırmadı. Nükleer santralin önemli bölgelerine girilmesine izin verilmiyor. Bu nükleer santral nasıl denetlenecek? Neye bakılacak? Yani denetlemeye gittiğiniz zaman Rusya’nın size verdiği kağıtları esas sayıp ona göre mi karar vereceksiniz?” diye konuştu.

 

“HİÇ DERS ALMADINIZ MI?”

 

Konuşmasında 4 Aralık 2015’te Rusya ile Türkiye’de arasında yaşanan krizi anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Biz vanaları kapatırız.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Tezek yakarız.” diyerek yanıt verdiğini söyledi. “Siz o zamandan bu zamana hiç ders almadınız mı? Allah aşkına, bakın, nereden nereye…” diyen Ahmet Akın, şöyle devam etti: “Mesela, o zaman, eğer yenilenebilir enerjiye özellikle de güneşe yeteri kadar önem verseydiniz bağımlılığımız bu kadar olmazdı. Hatta yine 4 Aralık 2015’te Sayın Devlet Bahçeli ‘Bu milletin çektiği çile artık yeter. Artık sarayda tezek yakılsın, saray sobayla ısınsın.’ diye Erdoğan’a cevap vermişti. Bari ortağınızı dinleyin, o da aynı şeyleri söylemişti ama o zamandan bu zamana hiçbir önlem almadınız. Ne yaptınız? Rusya’ya teslim oldunuz, bu doğru bir şey değil.”

Ahmet Akin Genel Kurul 03032022

“ENERJİ POLİTİKASINI RUSYA’YA BAĞLADINIZ”

 

Akın, “Buyurun, şimdi Rusya ve Ukrayna savaşta. Efendim, burada, enerji krizini, jeopolitik riskleri değil; Dünyanın en pahalı enerji anlaşmasını Rusya’yla göbekten bağladığımız kurumu; anlaşmanın, nükleer santralin kurumunu görüşüyoruz. Arkadaşlar, siz, maalesef, Türkiye’nin enerji politikasını Rusya’ya bağladınız, güneşe yeteri kadar yatırım yapmadınız. İkide bir de söylüyorsunuz: ‘Biz yenilenebilir enerjide çağ atladık.’ diye. On dokuz yılda güneşe yaptığınız 8 bin megavat. Şimdi siz bunu başarı olarak mı görüyorsunuz, onu merak ediyorum. Ben buradan söyleyeyim: Millet İttifakı’nın iktidarında göreceksiniz, güneş ve hibrit sistemlerle hızla ama hızla bağımlılıktan kurtulacağız. ‘Yerli ve millî’ dediğiniz santral ne yerli ne millî. Teknoloji transferi yok. Sadece ne var biliyor musunuz? Milletin parasının ödenmesi var. Ayrıca, dünyada hiçbir ülke ilk nükleer santralini bir yabancı ülkenin uhdesinde yaptırmadı arkadaşlar. Bir de nükleer santralin önemli bölgelerine girilmesine izin verilmiyor. Şimdi soru şu: Bu nükleer santral nasıl denetlenecek? Neye bakılacak? Yani denetlemeye gittiğiniz zaman Rusya’nın size verdiği kâğıtları esas sayıp ona göre mi karar vereceksiniz?”

 

“İNDİRİM YAPTIK’ DEDİLER ZAMLAR YERİNDE DURUYOR”

 

Ahmet Akın, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bakın, burada var: Ticarethanede yüzde 127 oranında zamla vatandaşa kepenk kapattırdınız. Daha sonra ‘Yüzde 25 indirim.’ dediniz, bunu müjde olarak anlattınız. Ya ‘indirim’ diyorsunuz, yüzde 106 zammı bu milletin yakasına yapıştırıyorsunuz. Ya, arkadaşlar, siz nerede yaşıyorsunuz? Bunun akıl, mantıkla alakası yok. Bakıyorum, milletin en büyük derdinde AK PARTİ sıraları da bomboş. Vatandaş Atilla. Burada fatura 342 lira, fatura gelmiş bin 186 lira olmuş. Şimdi, siz indirim yaptınız ya, yapacaksınız ya; bu, gelecek bin liraya yani siz ‘342 liralık faturayı bin lira yaptık.’ diye vatandaşa müjde vermeye -kusura bakmayın ama- utanmıyor musunuz? Milleti kandırmaya hakkınız var mı? Doğru bilgi verin. Esnafa bakıyoruz; -ticarethane- aralık ayında fatura 15 bin 630 lira, şimdi oldu esnafın faturası 65 bin lira. ‘Müjde’ dediniz, 55 bine indirdiniz, bir de bunu ‘indirim yaptık.’ diye tutturuyorsunuz. Vatandaş bunun farkına varmayacak mı? Ödeme gününde yine isyan edecek.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu