ÇİFTÇİNİN BU YIL Kİ DUASI: ZEYTİN’E VERİM, MAZOT’A DESTEK

ÇİFTÇİNİN BU YIL Kİ DUASI: ZEYTİN’E VERİM, MAZOT’A DESTEK

Bandırma Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda Balıkesir Zirai Donatım Koordinasyon Kurulu Başkanı olan Süleyman Dönmez, bölgemizdeki zeytinciliği değerlendirdi. Başkan Dönmez, “2016 ve 2017 yılı Marmara Birlik sayesinde üreticinin yılı oldu. Zeytinden elde edilen gelir çok güzeldi ’dedi.

“Üreticilerimiz mazot ve gübre desteklemelerinin direk ödenmesinden yana” diyen Başkan Dönmez bu konuda üreticilere sağlanan desteklemelerinde önem taşıdığını ifade etti. Her yıl artan bir destekleme modeliyle ilerleme sağlandığını açıklayan Dönmez Avrupa çiftçisi ile rekabet gücüne değinirken, “Destekleme Balıkesir Bandırma için önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

ZEYTİNDE KAZANÇ YILI

Edincik Zeytin Kooperatifi üyesi de olan Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, “Bu yılki rekolte ve bölgedeki zeytin üreticilerinin durumu iyi. Yıllardır kendimizde bir zeytin üreticisiyiz.2016-2017 sezonumuz Marmara Birlik sayesinde ve verimin iyi olmasıyla birlikte Marmara üreticisi iyi bir gelir elde etti. Edincik Kooperatifi yaklaşık 45 milyon TL’lik zeytin alımı yaptı, Kooperatif çalışma bölgesinden. Bunun yanında da Marmara Birlik 400 bin TL’lik bir çalışma gerçekleştirdi. Marmara Birliğin Türkiye zeytin üreticisine yaptığı katkı çok büyük. Fiyatlar yüzde 35 oranında zam gördü. Bu da üreticiyi olumlu yönde etkiledi. Zeytinde güzel bir kazanç sağlanmış oldu” dedi.

“YERİNDE İNDİRİM SEVİNDİRİR”

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, mazotta yerinde indirim yapılması gerektiğini ifade etti. Dönmez, “Devlet desteklemeleri ile ilgili olarak uzun yılardır biz şunu söylüyoruz. Mazot ve gübrede biraz artırım oldu ancak üreticimiz için bence yeterli değil. Üretici zor şartlar altında üretim yapıyor. Üretici herhangi bir akaryakıt istasyonuna gittiğinde indirimi orada almalı. Çiftçimizin böyle bir talebi var. Hangi ürünlerde ne kadar harcandığı Devlet istatistiklerinde var. Buna göre bir indirim sağlanırsa üretici için daha iyi olur. Yüzde 20-yüzde 40 ucuz alınabilir” diye konuştu.

KANOLA ÜRETİMİNE KISITLAMA

Başkan Dönmez, gübre desteklerinin direkt olarak ödenmesinden yana olduklarını, desteklemelerin artarak devam etmesine rağmen Avrupa çiftçisi ile rekabet edilebilmesi için desteklemelerin bu mücadeleyi destekleyecek şekilde olması gerektiğini ifade etti. Dönmez, şunları söyledi;

“Bölge üreticisi üretiyor. Tarım ve Hayvancılık Balıkesir’de iyi yapılıyor. Et ve sütte birinciliği olan bir Balıkesir var. Her zaman üreten bir il ve ilçeyiz. Bize yapılan desteklemeler yerinde yapılan desteklemelerdir. Balıkesir ve Bandırma ürün çeşitliliği açısından değerlendirildi. Havza bazlı yapılan desteklemeler yeterli. Çeşitlilik yeterli ancak geçen sene bir sıkıntı yaşandı. Kanola üretimi serbestti. Manyas ve Bandırma’da yasaklandı. Susurluk’ta, Karacabey’de (Bursa) bu onaylanmadı. Sınırlı üretimi olanlar bunlar ve burada üretimini yapan arkadaşlarımız var. Havzaların ilçe olarak değil daha farklı bir yapılandırma ile değerlendirilmesinden yanayız. Üretim konusunda, ürün çeşitliliği anlamında pamuk ve soğana destekleme oldu. Havza bazlı yapılan desteklemeler dediğim gibi yeterli ancak Kanola üretimi konusunda yanlışlar olduğunu düşünüyorum. Sınır olduğumuz bazı ilçelerde olup bizde olmaması yanlış.” Ali Osman Ata